Te weinig slaap is slecht, maar… te veel slaap ook

We weten allemaal het belang van genoeg slaap, maar een van de eerste resultaten uit een zeer grote slaapstudie waarbij blijkt dat te veel slaap dezelfde negatieve effecten heeft als te weinig. De curve zou een u-vorm hebben waarbij een volwassen persoon best tussen de 7 en 8 uur per nacht zou slapen.

Het onderzoek gebruikt data van meer dan 10000 proefpersonen, maar tegelijk zit daar ook wel de zwakte omdat er gebruik gemaakt werd van zelfrapportering.

Abstract van het onderzoek:

Most people will at some point experience not getting enough sleep over a period of days, weeks, or months. However, the effects of this kind of everyday sleep restriction on high-level cognitive abilities—such as the ability to store and recall information in memory, solve problems, and communicate—remain poorly understood. In a global sample of over 10000 people, we demonstrated that cognitive performance, measured using a set of 12 well-established tests, is impaired in people who reported typically sleeping less, or more, than 7–8 hours per night—which was roughly half the sample. Crucially, performance was not impaired evenly across all cognitive domains. Typical sleep duration had no bearing on short-term memory performance, unlike reasoning and verbal skills, which were impaired by too little, or too much, sleep. In terms of overall cognition, a self-reported typical sleep duration of 4 hours per night was equivalent to aging 8 years. Also, sleeping more than usual the night before testing (closer to the optimal amount) was associated with better performance, suggesting that a single night’s sleep can benefit cognition. The relationship between sleep and cognition was invariant with respect to age, suggesting that the optimal amount of sleep is similar for all adult age groups, and that sleep-related impairments in cognition affect all ages equally. These findings have significant real-world implications, because many people, including those in positions of responsibility, operate on very little sleep and may suffer from impaired reasoning, problem-solving, and communications skills on a daily basis.

2 gedachten over “Te weinig slaap is slecht, maar… te veel slaap ook

  1. Pingback: Te veel slaap is slecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.