Zou een vergelijkende methode-site zoals deze een goed idee zijn voor ons onderwijs of niet?

Deze week ontdekte ik via een blogpost van Robert Slavin deze site Evidence for Essa.

Wat doet de organisatie en site?

To maximize the impact on practice, educational leaders must have a simple, straightforward way to identify programs and practices that meet the ESSA evidence standards. This website was created to help identify these programs. It provides a free, authoritative, user-centered database to help anyone – school, district, or state leaders, teachers, parents, or concerned citizens – easily find programs and practices that align to the ESSA evidence standards and meet their local needs.

Whether you want to view all programs with evidence in a given category, such as elementary math or secondary reading, or you want to narrow your search to programs that have been evaluated and proven in schools like yours, or you want to know about the evidence for a particular program you have heard about, this website can help you. It identifies for you the level of evidence under ESSA that is associated with a given program, provides you with a snapshot of what the program looks like and costs, identifies the grades, communities, and children included in the program’s evaluations, and points you in the direction of more information about the program, its evaluations, and implementation.

Vrij vertaald: het controleert lees- en rekenmethodes op hun wetenschappelijke merites en meerwaarde, om problemen met methodes in onderwijs te voorkomen.

De voorbije maanden hebben we in Vlaanderen ook in het kader van leesonderwijs blikken gezien richting methodes en uitgevers. Na het onderzoek van Jan Van Damme kreeg ik zelf ook twee vragen uit de uitgeverswereld of hun methode toevallig ‘de slechte’ was. Voor alle duidelijkheid, ik wist en weet het nog steeds niet.

Is een dergelijke site nu een goed idee of niet? Ik weet het niet. Ik zie voor- en nadelen. Voor evidence-informed kiezen: mooi. Ik hoorde de verzuchting van scholen ook al te vaak: we weten niet goed wat kiezen en hebben vaak het gevoel blind te moeten kiezen.

Tegelijk is er de vraag wie het zou kunnen/mogen maken. Ik kan me inbeelden dat een overheid, zeker met onze grondwet voorzichtig zou zijn. Een onafhankelijke organisatie en/of een interuniversitaire samenwerking lijkt meer voor de hand te liggen, maar de macht van zo een onderneming zou al snel groot kunnen worden.

Eerlijk: ik ben er zelf nog niet uit. Wat denken jullie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.