Cloudflare stopt zijn diensten voor 8chan, maar of de site zal verdwijnen…?

Het voorbije weekend zag ik op twitter verschillende mensen klagen over 4chan, maar het is wel degelijk 8chan waarop de aankondiging(en) voor massamoord(en) kwam(en). De Standaard schreef eerder dit artikel over de man het kanaal.

Nu heeft Cloudflare aangekondigd dat ze stoppen met hun dienstren die 8chan mogelijk maken:

8chan is among the more than 19 million Internet properties that use Cloudflare’s service. We just sent notice that we are terminating 8chan as a customer effective at midnight tonight Pacific Time. The rationale is simple: they have proven themselves to be lawless and that lawlessness has caused multiple tragic deaths. Even if 8chan may not have violated the letter of the law in refusing to moderate their hate-filled community, they have created an environment that revels in violating its spirit.

We do not take this decision lightly. Cloudflare is a network provider. In pursuit of our goal of helping build a better internet, we’ve considered it important to provide our security services broadly to make sure as many users as possible are secure, and thereby making cyberattacks less attractive — regardless of the content of those websites.  Many of our customers run platforms of their own on top of our network. If our policies are more conservative than theirs it effectively undercuts their ability to run their services and set their own policies. We reluctantly tolerate content that we find reprehensible, but we draw the line at platforms that have demonstrated they directly inspire tragic events and are lawless by design. 8chan has crossed that line. It will therefore no longer be allowed to use our services.

Nu, Cloudflare geeft in zijn persbericht ook aan, dat we ons best geen illusies maken. De site zal misschien even onbereikbaar zijn, maar bij vorige afschakelingen van gelijkaardige ‘disgusting’ sites, zoals Cloudflare ze noemt, bleken die al gauw via een andere provider terug online…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.