Amerika versus China, waar ervaren leerlingen het beste schoolklimaat?

Momenteel woedt er een handelsoorlog tussen China en de VS. Deze studie doet ook een wedstrijdje China versus Amerika, maar dan over hoe leerlingen het schoolklimaat ervaren en waar leerlingen meer betrokken bleken.

De resultaten samengevat:

  • Chinese pupils perceived all aspects of school climate significantly more positively than American pupils during middle school and high (secondary) school.
  • The difference was smaller in elementary (primary) schools, with no significant differences for fairness of rules, clarity of behavioural expectations and school safety.
  • US pupils’ engagement was greater in elementary schools, while Chinese pupils reported greater emotional engagement in middle and high schools.
  • A significant relation between school climate and engagement was found for American pupils but not Chinese pupils.

Dit onderzoek past bij eerdere studies die toonden dat de motivatie van Chinese leerlingen hoger lagen dan bij Amerikaanse leerlingen, maar met extra nuances.

Abstract van het onderzoek:

OBJECTIVE:
The purpose of this study was to examine differences between American and Chinese students in their perceptions of school climate and engagement in school, and in the relation between school climate and engagement.

METHOD:
Confirmatory factor analyses were used to support the factor structure and measurement invariance of the two measures administered: The Delaware School Climate Survey-Student and the Delaware Student Engagement Scale. Differences in latent means were tested, and differences in relations between variables were examined using multilevel hierarchical linear modeling. Participants consisted of 3,176 Chinese and 4,085 American students, Grades 3-5, 7-8, and 10-12.

RESULTS:
Chinese students perceived school climate more favorably than American students, particularly beyond elementary school. Findings were more complex for student engagement. In elementary school, American students reported greater cognitive-behavioral and emotional engagement, and especially the former. In middle school and high school, Chinese students reported greater emotional engagement; however, no significant differences were found for cognitive-behavioral engagement. Most intriguing were results of multilevel hierarchical modeling that examined associations between school climate and student engagement: They were significant in American schools but not Chinese schools.

CONCLUSION:
Chinese students, compared with American students, perceived the climate of their schools more favorably, especially after elementary school. However, among Chinese students, their perceptions of school climate were unrelated to their self-reported engagement in school-school climate did not seem to matter as much.

Een gedachte over “Amerika versus China, waar ervaren leerlingen het beste schoolklimaat?

  1. Pingback: Sommige clichés over Aziatisch onderwijs blijken meer genuanceerd | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.