Een wat aparte aanloop naar het nieuwe schooljaar

Twee jaar geleden was er zeer vroeg, zeer veel onderwijsnieuws in de vakantie. Zoveel dat ik weet dat verschillende beleidsmensen aangaven dat het beter wat later zou beginnen. Wat ook gebeurde, vorig jaar.

Dit jaar is er wel nieuws, zoals vandaag over het leesrapport van de VLOR en durft er al eens een opiniestuk te verschijnen zoals vorige week over de al-dan-niet erkenning van een Islam-school, maar voorlopig is alles nog wat met de handrem op. Oja, de discussies over de geschiedenis-canon waren er ook nog. En er was ook al wat speculatie over wie de minister zal worden.

Ik vermoed dat dit ook te maken heeft met voor een stuk de politieke toestand. Voor alle duidelijkheid: we hebben nog steeds een minister van onderwijs, Hilde Crevits. Er bestaat zelfs een mogelijkheid dat zij zichzelf opvolgt, maar voorlopig weet niemand wie de volgende minister van onderwijs wordt. Meer nog, de formateur heeft zichzelf de septemberverklaring – eind september – als deadline gesteld, dus er is een gerede kans dat er bij het begin van het nieuwe schooljaar nog geen duidelijkheid is over wie de minister van onderwijs wordt in de nieuwe regering.

Dit is zeer apart bij een twee september waarop de grote veranderingen in het nieuwe schooljaar beginnen. Nieuwe eindtermen, de modernisering, enz. Dit betekent natuurlijk niet dat je een minister nodig hebt, om te starten, de scholen zijn zeer druk in de weer met alles voor te bereiden.

Toch voelt het debat een stukje onthoofd. Maar misschien is het wel handig voor een nieuwe minister om pas na alles  is opgestart te verschijnen.

Een gedachte over “Een wat aparte aanloop naar het nieuwe schooljaar

  1. Pingback: Overzicht van onderwijsnieuws, deel 1: het start | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.