Wat heeft de zaak Epstein met onderwijsvernieuwing te maken?

Het Epstein-schandaal deint verder uit en terwijl de miljonair ondertussen niet meer leeft, blijven nieuwe details opduiken. En… er rollen koppen op plaatsen waar je het niet direct zou verwachten. Zo nam gisteren Joi Ito, hoofd van het media lab van MIT ontslag, nadat bleek dat het onderzoekscentrum veel geld van en via Epstein bleef kregen, zelfs als ze wisten dat de man veroordeeld was voor misbruik. Onder andere geld van Bill Gates werden via zijn ‘goeie vriend’ Epstein naar het centrum geleid. Lees hier het volledige verhaal in The New Yorker.

Maar wat is het Media Lab?

Het MIT Media Lab is een laboratorium van de School of Architecture and Planning van het Massachusetts Institute of Technology. Het is een gecombineerd onderwijs- en onderzoeksinstituut, met als werkterrein design, multimedia en technologie, gevestigd in Cambridge, Massachusetts. (Wikipedia)

Het is vooral bekend voor zijn interdisciplinaire aanpak en voor onderwijs kun je het kennen van programmeertaal Slack, Lego Mind Storms en One Laptop per Child. Dat laatste is een van de paradepaardjes van mede-oprichter van het Media Lab, Nicholas Negroponte. De man reageerde onlangs zelf op de zaak Epstein en shockeerde een deel van het publiek door te stellen dat het aanvaarden van het geld (eerder) gerechtvaardigd was.

In de voorbije tekst zijn verschillende namen gepasseerd die de voorbije jaren met onderwijsvernieuwing te maken hebben gehad, zoals Gates en Negroponte. Het zorgt er allemaal voor dat het Media Lab momenteel in een storm zit. Niet om wat ze ontwikkelen voor alle duidelijkheid, wel over de ethiek rond de financiering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.