PISA in Focus kijkt vooruit: hoe definieert de OESO geletterdheid qua lezen?

Er is een nieuwe PISA in Focus en terwijl dit meestal kleine rapporten zijn die de data van de voorbije PISA-ronde diepgaander bekijken, kijkt deze PISA in Focus vooruit. Begin december komt PISA 2018 uit met extra aandacht voor leesprestaties. Maar wat meet men precies?

 The PISA definition of reading literacy has remained much the same over this period; in 2018, it can be summarised as understanding, using, evaluating, reflecting on and engaging with texts in order to achieve one’s goals, to develop one’s knowledge and potential, and to participate in society. But how people read has changed since 2009. Reading now involves not only the printed page but also electronic formats. This has led to a proliferation in the amount of text encountered every day, making it all the more important that students be able to discern between fact and opinion, and navigate through different sources of text in order to construct meaning.

Naturally, PISA has adapted to these changes. A new framework for the reading assessment was developed for PISA 2018 and adopted in the 70 education systems that delivered the assessment on computer. This framework placed greater emphasis on the ability to find, compare, contrast and integrate information across multiple sources. In order to assess multiple-source reading, many new assessment tasks were based on texts composed of several units, each created separately by different authors or at different times. Examples of these kinds of texts would be an online forum with multiple posts, and a blog that links to a newspaper article. Computer delivery made it possible to use various digital navigation tools (such as hyperlinks or tabs) and to present such tasks within a realistic scenario, in which the amount of available text sources increases as the student progresses through the assessment.

Hier raakt het rapport aan een belangrijk punt: vergelijkbaarheid. Aan de ene kant wil de OESO natuurlijk mee met zijn tijd gaan, maar tegelijk betekent dit misschien de vergelijkbaarheid met vorige rondes hypothekeren. Bij de vorige ronde duurde het maanden vooraleer Andreas Schleicher toegaf dat door de switch van papier afname naar computer-afname de vergelijkbaarheid wellicht minder was geworden. Dit zou nu minder problematisch zijn, het wordt boeiend in welke mate deze conclusie correct is:

The PISA 2018 reading assessment was updated to reflect the evolving nature of how students read, primarily through a greater emphasis on using multiple sources to arrive at the solution. However, PISA still defines reading literacy – the ability to engage with texts – in much the same way as in the past and the results that will be released in December will still provide answers to the questions that educators have been interested in for decades

2 gedachten over “PISA in Focus kijkt vooruit: hoe definieert de OESO geletterdheid qua lezen?

  1. Wat een goede evolutie! De laatste jaren leken “digitale (of Nieuwe) leesvaardigheden” en “informatiewijsheid” te bestaan uit: kunnen zoeken, uit een lijst ‘hits’ de meest belovende uitpikken, de Betrouwbaarheid van bronnen inschatten enzovoort.
    Ik heb dat steeds beschouwd als randvaardigheden. Voor mij is de kern altijd Begrijpend Lezen geweest en gebleven. De “digitale revolutie” heeft alleen bepaalde vaardigheden belangrijker gemaakt, zoals de integratie van informatie uit verschillende bronnen en het omgaan met conflicterende informatie. Als de ene tekst zegt dat zonlicht op de huid goed is omdat er vitamine D wordt geproduceerd en de andere tekst stelt dat zonlicht op de huid het risico op huidkanker doet stijgen, hoe ga je daar dan mee om?
    Wat mij betreft verlaat PISA hiermee het (dwaal)spoor van de “21ste eeuwse vaardigheden” en keert het terug naar de kern van de zaak: technisch lezen is “leren lezen”, begrijpend lezen (en “literacy”) is “lezen om te leren”. De focus leek de laatste jaren te verschuiven naar “leren zoeken”…

  2. En zijn er geen teksten bijgekomen waarvan het de bedoeling is dat ze nieg gelezen worden? De lange teksten die gemarkeerd dienen te worden als “i accept”, alvorens je verder kan in het computerprogramma dienen de functionele leesvaardigheid niet. Toch zijn ze niet onbelangrijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.