Meisjes spijbelen meer dan we denken (en nog enkele opvallende inzichten)

Gisteren tweette Bram Spruyt dit trots:

En het klopt, deze paper die eerder al samengevat bij Steunpunt Sono stond, is zeer interessant. Door te vergelijken hoe vaak er officieel gespijbeld werd, met hoe vaak dat de leerlingen zelf aangeven dat ze spijbelen, blijken er nogal wat verschillen te bestaan. Een deel van die verschillen kan worden verklaard omdat verschillende vormen van spijbelen toegelaten worden door de ouders (denk aan bijvoorbeeld net voor een vakantie), een fenomeen dat volgens de onderzoekers wellicht onderschat wordt. Maar er is meer…

Zo valt er iets op bij meisjes:

Vooral het effect gender is opvallend omdat het in lijn ligt met eerder kwalitatief onderzoek naar spijbelen in Vlaanderen waaruit bleek dat we de ernst van het spijbelen bij sommige meisjes mogelijk onderschatten (Keppens, Spruyt, & Roggemans, 2014). Die ‘onzichtbaarheid’ van spijbelen bij meisjes kan gerelateerd worden aan de internalistische verschijningsvorm van probleemgedrag bij meisjes. Zo weten we uit onderzoek dat meisjes bij persoonlijke problemen een sterkere neiging hebben zich af te zonderen en problemen te internaliseren terwijl jongens een grotere neiging hebben hun persoonlijke problemen te externaliseren via het stellen van normoverschrijdend gedrag (Bijttebier & Vertommen, 1998; Crick & Grotpeter, 1995). Omdat externalistisch gedrag vaak zichtbaarder is, wordt de problematiek van meisjes vaak over het hoofd gezien (Osler, Street, Lall, & Vincent, 2002). Gevreesd wordt dat dit alles bijdraagt aan het minder snel herkennen van probleemgedrag bij meisjes (Osler, Street, Lall, & Vincent, 2002). Deze hypothese kan op basis van de huidige data niet getoetst worden, maar de resultaten van dit rapport suggereren wel dat het spijbelen bij meisjes meer aandacht verdient (Keppens, Spruyt, & Roggemans, 2014).

En blijken er ook nogal verschillen bestaan naar achtergrond. Leerlingen uit het aso, en met een middenklasseprofiel (hoogopgeleide moeder, geen studiebeurs, Nederlands als thuistaal) behalen minder B-codes door geregistreerd spijbelen dan men op basis van de zelfgerapporteerde afwezigheden zou verwachten. Dat blijkt ook zich in iets anders te vertalen: Scholen waar er minder ongeoorloofde afwezigheden worden geregistreerd dan men op basis van de zelfrapportage van leerlingen zou verwachten, hebben vooral een publiek dat afkomstig is uit de middenklasse.

Het is dus een begrijpelijk pleidooi van de onderzoekers om als school met weinig spijbelgedrag toch wat beter op te letten…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.