Ongemakkelijke boodschap rond technologie in onderwijs

We zijn nu allemaal druk bezig met online leren, en ik begrijp het ‘nood breekt wet’. Tegelijk slaat de angst me om verschillende redenen om het hart.

  • Ik krijg signalen uit oa Zweden dat bepaalde beleidsmakers denken dat nu het lerarentekort opgelost is. Zie je wel: technologie lost het op. Dit is zo fout en kort door de bocht. Ten eerste zijn het uitzonderlijke omstandigheden, ten tweede kennen we niet het eigenlijke effect.
  • Door mijn lidmaatschap in de commissie die Kennisnet en de Nederlandse PO-raad hebben opgestart rond digitalisering, leerde ik welke haken en ogen er bestaan bij het gebruik van technologie in de klas en in onderwijs die echt een pak verder gaan dan privacy, maar ook over platformisering, biases, druk en werkdruk, invloed, enz. Check hier het rapport.

Er is nu weinig ruimte voor discussie omdat we branden aan het blussen zijn, maar dit worden belangrijke aandachtspunten voor snel na de crisis die ook moeilijker zullen zijn omdat bijvoorbeeld bepaalde scholen al vast zullen zitten in bijvoorbeeld bepaalde silo’s (nu al het geval) of gewoon zullen zijn geworden aan bepaalde tools die het misschien minder nauw nemen met de ethische kant van de zaak of gewoonweg kinderen ongeweten benadelen.

4 gedachten over “Ongemakkelijke boodschap rond technologie in onderwijs

  1. Ik deel de bezorgdheid die hierboven al wordt aangehaald. Eerlijk gezegd deed het me een beetje deugd om in de loop van het weekend toch ook een aantal kritische bedenkingen bij de digitale overspoeling te lezen… ik ben niet alleen.
    Ook ik maak me zorgen over kwetsbare doelgroepen die niet beschikken over een computer, of die, en dat is nog moeilijker, niet de competenties hebben om op deze digitale manier leerstof te verwerken. We zetten al geruime tijd sterk in op het versterken van de bewustwording dat niet iedereen leert op hetzelfde tempo en op dezelfde manier. Verschillende leerstijlen, maar ook het verwerken van zooveel informatie, de druk om ook abstractere inhouden op deze manier te verwerven, de onmogelijkheid om aangeboden “leerstof” te transfereren naar functionele contexten, én de angst om straks ook nog te moeten presteren op toetsen, proefwerken en examens die ongetwijfeld vaak op de klassieke manier zullen worden georganiseerd… het boezemt me écht angst in. Als we dit niet goed aanpakken, dan dreigt een groep kwetsbare leerlingen in de slipstream van de zich sneller herstellende middenklasse te belanden.
    En dan lees ik vanmorgen dat de minister de taalbaden voor kleuters die onvoldoende Nederlands spreken er stilletjes ook nog door wil sluizen…
    Ik ga nadenken over manieren om na deze periode van quarantaine sterke assessments te organiseren. Ik wil een overzicht van wat leerlingen in de resterende periode van het schooljaar nog zeker aangeboden zouden moeten krijgen, om in het volgende schooljaar een goede en efficïente herstart te kunnen maken. En ik wil hen, zonder hen te belasten met zware toetsweken, duidelijk maken dat er ook heel wat dingen zijn die ze hebben verworven. Het schooljaar is niet verloren omdat er 5 weken geen school zal zijn geweest!

  2. Pingback: Terugkijken op de blog tijdens de eerste jaarhelft… | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.