De cijfers verbeteren, en wat nu?

Officieel zijn we over de helft van de lockdown, maar veel mensen gaan er van uit dat deze verlengd zal worden. Het positieve is dat het lijkt te werken, en dat curve platter wordt. Maar ik vermoed dat naarmate de cijfers positief blijven en de tijd verloopt, mensen meer en meer zich zullen afvragen: wat nu?

De kans dat we opeens terug naar ons gewone leven gaan, is klein. Er zal een afbouw van maatregelen zijn en deze zullen streng gemonitord worden. Welke maatregelen eerst? Daar heb ik zelf geen flauw idee over, maar ik vermoed dat onderwijs vrij snel kan komen in een of andere vorm. Waarom? Omdat de rest zeer moeilijk wordt, als de meeste ouders nog thuis moeten blijven voor hun kroost en de opvang zeker niet richting grootouders kan of mag. Tegelijk merk ik dat er bij behoorlijk wat lesgevers en ouders de schrik er behoorlijk in zit.

Hier en daar hoor ik pleiten voor partiële openingen. Dat kan vele vormen aannemen, zoals de helft van de klas in de ochtend, de andere helft in de namiddag met een duidelijke buffer tussen. Een andere optie kan zijn om de andere dag. Op die manier kan er wellicht social distancing georganiseerd worden, maar er blijven veel vragen over. Wat met het vervoer, opperde al iemand? Hoe kan dat veilig? Wat met alle andere praktische en organisatorische uitdagingen voor zowel de scholen als de gezinnen. Zelf denk ik trouwens dat deze optie voor kleuters niet haalbaar is, social distancing in de kleuterklas lijkt me heel moeilijk.

Maar zelfs de dag dat de scholen gewoon opengaan, mogen we er niet van uit gaan dat opeens alle leraren en lesgevers terug zullen zijn. Guy Tegenbos wees me hier terecht op. Er zullen leraren en kinderen zijn die nog steeds zelf of gezinsleden tot de risicogroepen behoren. Er zullen nog kinderen en onderwijsmensen zijn die zich in quarantaine bevinden. Er zullen er ook nog zijn die ziek zijn.

Dit betekent dat er nog veel werk voor de boeg is de dag dat we beginnen afbouwen. Bij alles zal de gezondheid leidend zijn, maar tegelijk moeten we dus op zoek naar antwoorden op die vraag ‘wat nu?’, wanneer die nu ooit komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.