Zelfstandig leren en werken is ook een leerproces, enkele tips!

Kreeg deze ochtend een interessante vraag die wellicht herkenbaar is voor veel leerkrachten die volgende week aan de slag gaan met afstandsleren voor nieuwe leerstof: hoe kunnen we onze leerlingen zelfstandig laten werken?

In de klas kan je makkelijk een oogje in het zeil houden en weet je al snel wie dit kan en wie minder, maar op afstand is het een pak moeilijker in te schatten. Hoe pak je dit aan?

Enkele tips:

 1. Hoe ervaren zijn je leerlingen met zelfstandig werken? Indien al zeer ervaren: good for you, indien niet ga naar 2.
 2. Bij zelfstandig leren werken is er ook sprake van het aloude geleidelijkheidsprincipe. Indien je leerlingen daar echt nauwelijks ervaring mee hebben, geef dan niet vrij in te plannen werk voor een hele week, maar begin kleiner en volg nauwgezetter op, gaandeweg kan je dan uitbreiden.
 3. Gebruik de ouders. Ouders mogen slechts beperkt (max. 2 uur/week) ingezet worden, maar voor plannen en opvolgen van planning, kunnen zij echt een meerwaarde betekenen.
 4. Plan een paar overlegmomenten in waarop leerlingen kunnen inbellen met vragen of begeleiding en geef aan dat ze aan minstens een moment moeten deelnemen. Hierdoor hou je ze bij de les, weet je ook hoe het met hen gaat en beseffen ze dat ze er moeten aan werken, terwijl ze toch een stuk vrijheid krijgen om zelf te plannen.

Een gedachte over “Zelfstandig leren en werken is ook een leerproces, enkele tips!

 1. Beste

  Uw tips zijn zeer bruikbaar, waarvoor alvast dank!
  Af en toe zit ik als zorgleerkracht tijdens deze periode wel nog met de handen in het haar. Daarom wil ik dus ook mijn zorgen graag even delen.

  Kinderen die het moeilijk hebben met zelfstandig werk, kunnen nood hebben aan remediëring wat betreft hun executieve functies. Een onderdeel hiervan is plannen en organiseren (het vermogen om taken, gedachten… te ordenen) en inderdaad, opvolging, even samen de uitdagingen bekijken, werkt zeker. Deze opvolging zal, zoals u beschrijft bij tip 1 en 2, moeten vertrekken vanuit de leerkracht(en) én de ouders.

  Als leerkracht moet je de kinderen natuurlijk vooral via een scherm of telefonisch proberen op te volgen en hiervoor moet bovendien binnen het gezin de nodige infrastructuur aanwezig zijn (met de nodige hulp, want ook het hanteren van die infrastructuur kunnen sommige kinderen nog niet zelfstandig).

  Ouders zijn op dit moment belangrijke spilfiguren. Zij moeten over het materiaal beschikken, zullen waarschijnlijk moeten ondersteunen bij de technische kant en in veel gevallen ook ondersteunen bij het verwerken van de leerinhouden. In sommige gezinnen zal dit beperkt kunnen worden tot 2 uur per week, maar ik vrees dat dit niet voor elke kind voldoende is.

  Ouders hebben ook eigen jobs, een huishouden… Kunnen we die opvolging van hen verwachten? Gaan we er niet te snel van uit dat dit wel zal lukken? Denk hierbij aan kansarme gezinnen…
  Begrijp me niet verkeerd. Deze tips zijn heel waardevol, maar zullen misschien vooral kansrijke gezinnen bereiken.

  Hoe bereiken we die andere groepen? Gezinnen waarbij de ouders het zelf ook erg druk hebben, waardoor het kind het vertrouwen krijgt om veel leerinhouden zelfstandig te verwerken; gezinnen die zichzelf nog niet vaardig genoeg voelen om de kroost te ondersteunen bij het verwerken van die leerinhouden…

  Hoe kunnen we dit op een alternatieve manier aanpakken, zodat ook deze kwetsbare groepen dat leerproces van zelfstandig leren leren en werken kunnen aangaan?

  Heeft u hiervoor suggesties? Als onderwijsprofessionals halen we alles uit de kast om onze kinderen te bereiken, maar ikzelf vraag me af en toe af of het wel voldoende is…
  Ik maak me zorgen over de kinderen die, door deze periode, minder kansen krijgen om het eigen potentieel verder te ontwikkelen, hoe kan ik ook hen (en hun ouders) bereiken?

  Met vriendelijke groeten
  Een bezorgde zorgleerkracht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.