Leraren bashen

Het voorbije weekend zag ik op de bubbel die sociale media vaak is, enkele voorbeelden van leraren-bashen. Een aanleiding was bijvoorbeeld het heropenen van de Nederlandse scholen waarbij iemand het idee lanceerde om een vakantie te schrappen. De negatieve reacties hierop werden door enkele tweeps gezien werd als een bevestiging van een luie beroepsgroep. Hierbij werd vergeten dat tijdens het afstandsonderwijs dat momenteel in Nederland terug loopt, de leraren vaak nog harder aan het werk zijn dan tijdens gewoon onderwijs, maar soit.

Dat afstandsonderwijs zorgde er ook voor dat ik zelf het verwijt kreeg leraren te bashen omdat ik wees op de achterstand die leerlingen hebben opgelopen. Dat dit door veel leraren zelf beschreven wordt, is in deze een detail. De redenering was dat door te zeggen dat achterstand ontstaan is door afstandsonderwijs, je impliciet zegt dat leerkrachten hun werk niet goed doen. Ik begrijp dat een moegetergde leraar dit zo kan aanvoelen, maar dit is expliciet niet wat ik zeg.

Dus even voor alle duidelijkheid:

  • De situatie – niet de leraren – zorgt voor een (groot) deel van de leerlingen voor achterstand. Ik schrijf niet voor alle leerlingen, want er is er ook een deel(tje) dat er voordeel put. Maar de data zijn duidelijk, bij de meerderheid in het leerplichtonderwijs is dit voordeel niet het geval.
  • De meeste leraren en bij uitbreiding scholen hebben de voorbije 10 maanden ongelooflijk hard gewerkt in moeilijke omstandigheden. Terug zullen er hier uitzonderingen zijn, maar die heb je in elke beroepsgroep.
  • Afstandsonderwijs dat zoals in maart ingevoerd werd, is niet optimaal. We kunnen noch de scholen, noch online leren afrekenen op een dergelijke snelle invoering zonder voorbereiding.
  • Ik krijg veel signalen dat het nu op verschillende plaatsen al beter gaat door de opgebouwde ervaring. Dit is mooi, maar ook hier wil ik helpen herinneren dat de omstandigheden niet optimaal zijn net in die jaren waar er deels afstandsonderwijs opgelegd werd. Het zijn nameljk diezelfde leerkrachten die ook de nieuwe tweede en derde graad moeten voorbereiden met pas gestemde eindtermen. Zelfs in niet-coronatijden zou deze timing belachelijk zijn qua werkdruk.
  • Als ik zeg dat afstandsonderwijs in het beste geval hetzelfde resultaat heeft als gemiddeld onderwijs (verwijzend naar de cijfers van Hattie), dan is dat geen verwijt naar leraren, maar een pleidooi voor begrip. Het zijn niet de leraren die voor afstandsonderwijs kiezen. Check trouwens de resultaten van de respondenten van TTVL hierover:

Het lijkt alsof we allemaal een korter lontje hebben en dat lijkt me niet echt onbegrijpelijk, integendeel. Misschien herken je dit wel: het leven lijkt soms enkel nog te bestaan uit eten, slapen en werken. Het is ook frustrerend als je merkt dat je keihard je best doet en toch niet de resultaten krijgt die je wil.

Gelukkig zag ik via diezelfde sociale media bubbel ook genoeg voorbeelden van mensen die leraren een hart onder de riem staken. Terecht.

P.S.: ik heb bewust geen linken gelegd naar concrete voorbeelden, net omwille van de voorlaatste paragraaf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.