Conflict: in de kiem smoren of bemiddelen?

Kleutergewijs

Wat als je camera’s plaatst op enkele kleuterhoofden om te registeren hoe conflicten verlopen? Dat is wat onderzoekers van The Ohio State University deden (Myrtill et al., 2021). Ze onderzochten welke leerkrachttussenkomsten effectief zijn bij een conflict. Het onmiddellijk laten ophouden van een conflict bleek de meeste gehanteerde strategie, hoewel deze leidt tot de slechtste resultaten. Bemiddelen bleek het meest effectief. Bemiddelen werkte beter dan niet tussenkomen. En – misschien opvallend – niet tussenkomen werkte beter dan het conflict meteen te willen laten ophouden. 

Camera’s op de hoofden van de kleuters en de leerkracht

Deze innovatieve onderzoeksmethode laat toe zicht te krijgen op conflict vanuit het kindperspectief. De camerabeelden geven een inkijk in de sociale wereld en de authentieke ervaring van elke kleuter. Daarnaast werd ook het perspectief van de klasleerkracht geregistreerd en bevraagd. Hieruit blijkt dat achter elke leerkrachttussenkomst een complex beslissingsproces ten grondslag ligt. Omgaan met conflicten is…

View original post 471 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.