Er is niet enkel leervertraging

Gisteren brachten verschillende kranten resultaten van Teacher Tapp Vlaanderen over leervertraging, waarbij de grootste groep van onze respondenten aangaf dat vooral inzicht onder corona te lijden had, behalve in kleuteronderwijs en BSO waar vaardigheden meer onder druk stonden.

Ik kreeg ook een paar reacties van leraren die stelden dat ze zich hier helemaal niet herkenden. Een sprak zelfs van een duidelijke leerversnelling. Ik twijfel er niet aan dat ze gelijk hebben. Wat we de voorbije 12 maanden gezien hebben in de resultaten uit de meeste landen is dat de verschillen groter geworden zijn. Dit kan zowel zijn tussen de kinderen onderling als tussen de scholen. Eerder kreeg ik bijvoorbeeld al een berichtje van een school die vorig schooljaar nog zowat enkel rekenen en taal deden toen de school weer open ging. Dat hun leerlingen op die vakken nu beter scoorden, zal wellicht niet verbazn.

Ook uit onze bevraging bleek dat zowat 1 op 10 leraren geen leervertraging merkten. Dit ligt dus in lijn met andere onderzoeken. Ook als het gaat over welbevinden en mentaal welzijn zijn er nog steeds enorme verschillen merkbaar. Dat het met een verontrustend grote groep niet goed gaat, wil terug niet zeggen dat het met alle tieners of studenten slecht gaat.

Daarom is het belangrijk te beseffen dat lineaire maatregelen vaak niet de oplossing zullen zijn voor de huidige uitdagingen. De noden tussen scholen én binnen scholen zijn daarvoor te verschillend en lineaire maatregelen kunnen de verschillen net groter maken. Het is ook de reden waarom in vele landen de scholen zelf aan de stuurknuppel zitten.

Trouwens: die leerlingen die momenteel aan het excelleren zijn, daar moeten we misschien best ook kijken over hoe we hen nog meer kunnen stimuleren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.