Een basis voor verdere ongelijkheid: slaaptekort (onderzoek)

Wikimedia Commons

Genoeg slaap en nachtrust is belangrijk voor je gezondheid en bij kinderen en jongeren voor leren. Het is een open deur en iets waar al een tijdje zorgen over bestaat. Maar hoe goed slaap je als je je zorgen maakt? Als je niet zeker bent of deze maand niet langer zal zijn dan je loon? Als je onzeker bent over huisvesting? Als je niet zeker bent dat je in het land zal kunnen blijven?

Onderzoekers van de Stony Brook universiteit in New York vonden een belangrijke link tussen armoede en behoren tot minderheden enerzijds en slaaptekort anderzijds. Je slaapt wellicht gemiddeld meer als je rijker bent. Mocht je nu denken dat bepaalde beroepen meer stress en dus minder slaap op kunnen leveren? Dat klopt. Maar… een van de onderzoeksters, Wendy Troxel, geeft aan dat armoede en/of tot een minderheid behoren een betere voorspeller bleek voor slaaptekort.

En slaaptekort bij kinderen en tieners kunnen leiden tot oa obesitas, leerproblemen, angst, depressie,…

Het onderzoek zet me wel aan het denken. Ik vermoed dat hier een van de mechanismes blootgelegd wordt die ongelijkheid op school – buiten de wil van de school om – mee in de hand kan werken. We weten dat toxische stress besmettelijk kan zijn, kinderen nemen stress al vroeg over. We weten ook dat stress tot een verminderde werking van het werkgeheugen kan zorgen dat leren kan hinderen. Maar we weten ook dat slaapgebrek ook een negatieve invloed kan hebben op datzelfde werkgeheugen, naast alle andere problemen. Het is ook een van de redenen waarom we een speciale fiche aan het nieuwe psychologieboek toevoegden specifiek over slaap. Hier alvast ook wat tips.

Abstract van het onderzoek:

The concept of sleep health provides a positive holistic framing of multiple sleep characteristics, including sleep duration, continuity, timing, alertness, and satisfaction. Sleep health promotion is an underrecognized public health opportunity with implications for a wide range of critical health outcomes, including cardiovascular disease, obesity, mental health, and neurodegenerative disease. Using a socioecological framework, we describe interacting domains of individual, social, and contextual influences on sleep health. To the extent that these determinants of sleep health are modifiable, sleep and public health researchers may benefit from taking a multilevel approach for addressing disparities in sleep health. For example, in addition to providing individual-level sleep behavioral recommendations, health promotion interventions need to occur at multiple contextual levels (e.g., family, schools, workplaces, media, and policy). Because sleep health, a key indicator of overall health, is unevenly distributed across the population, we consider improving sleep health a necessary step toward achieving health equity.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.