Virtueel daten in de metaverse is drie stappen terug (Linda Duits)

Deze blogpost verscheen eerder op dieponderzoek.nl, ondertussen denkt Facebook er aan om zijn naam te veranderen omwille van het geloof in de metaverse.

Tot dusver lijkt de metaverse me helemaal niets. Het virtuele universum waar techbedrijven van dromen (zie deze blogpost) lijkt me voor gebruikers weinig aantrekkelijk. Ik hoef helemaal niet nog gemakkelijker mijn boodschappen te bestellen (met mijn telefoon gaat het al razendsnel) of muziek in een virtuele omgeving te luisteren (ik doe dat liever in een club). De metaverse lijkt me een toepassing die geen enkel gebruikersprobleem oplost.

Deze week kreeg ik reclame in mijn virtuele brievenbus van Planet Theta, een platform van VR-ontwikkelingsstudio Fireflare Games. Ze willen ‘s werelds eerste virtual dating platform zijn, omdat zij denken dat dit een reden is voor mensen om daadwerkelijk de metaverse te willen bezoeken. “The metaverse needs Planet Theta to succeed”, schrijven ze in de mail.

VR daten, en dat net na meerdere lockdowns tijdens een pandemie. Er is geen slechter moment denkbaar. Mensen hebben genoeg van communicatie via schermen, corona heeft ons laten zien hoe groot de behoefte aan lichamelijk contact daadwerkelijk is. Dan heeft er toch niemand zin om in een virtuele ruimte rond te lopen en mensen te ontmoeten?

Aarons bar, een publieke ruimte op Planet Theta

De graphics komen erg jaren 90 op me over, net als de promopraat over online daten. Toen ik in de jaren 90 mijn eerste stapjes op het internet zette, had ik penvrienden in Amerika. Op eentje werd ik daadwerkelijk verliefd en het was toen geweldig geweest als we in een virtuele kroeg hadden kunnen zitten kletsen, in plaats van nachten aan de telefoon (met torenhoge rekeningen als gevolg). Maar daten doe je toch het liefst met iemand die een beetje in de buurt woont – dat is waar alle hedendaagse datingapps met locatieservices op inzetten.

Virtueel daten in de metaverse lijkt op meerdere vlakken drie stappen terug: enerzijds naar de cyberwereld van de jaren 90, anderzijds naar het gevoel van de lockdowns toen je niet met een date een biertje kon gaan drinken. Planet Theta probeert toekomstige gebruikers te verleiden met een virtueel betoverd woud waar je met een date doorheen kan wandelen. Het leek me niet mogelijk, maar nu ben ik nog minder enthousiast over de metaverse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.