Vogels zijn niet echt! (gastpost over desinformatie van Remco Pijpers)

Ik las dit bericht van Remco Pijpers op Linkedin en moest ongelooflijk gniffelen. Ik vroeg hem of ik zijn bericht hier ook mocht delen:

Vogels zijn niet echt. Tussen 1959 en 2001 heeft de Amerikaanse overheid 12 miljard vogels uitgemoord en vervangen door drone-replica’s die de burgers bespioneren. Het begon als een grap, bedoeld om desinformatie belachelijk te maken. De 23-jarige Peter McIndoe sloot in een jolige bui aan bij een tegendemonstratie bij the Women’s March, met een protestbord met de tekst ‘Birds Aren’t Real’. Humor als wapen. Iemand vroeg hem wat hij bedoelde, ter plekke verzon hij het complot. Hij werd gefilmd en hij ging viraal, razend populair onder jongeren, die hilarische memes maakten. “If it flies, it lies!” Inmiddels nemen honderdduizenden jongeren deel. McIndoe stopte met zijn studie om ‘the movement’ te kunnen leiden, waarbij hij prachtig in zijn rol blijft. Meent hij het nou, of niet? Check birdsarentreal.com

In deze podcast van de New York Times vertelt hij erover:

Misschien een mooie casus voor scholen en lerarenopleidingen. Je kunt er het goede gesprek over voeren. Dat is ook de inzet van de landelijke campagne Goedingesprek.nl over desinformatie, deze week gestart door diverse organisaties als Netwerk MediawijsheidNederlands Instituut voor Beeld en GeluidPractoraat Mediawijsheid en Kennisnet. Met nieuw lesmateriaal en meer casussen op wikiwijs.nl/desinformatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.