Dure studentenkoten? Best even vooruit kijken.

We wisten al lang dat er een groot lerarentekort zat aan te komen. Ook plaatstekorten stonden niet in de sterren maar in powerpoints geschreven jaren terug. Telkens als ik hoor dat er studentenkoten te kort zijn in de grote steden – 10000 alleen al in Gent – moet ik spontaan denken dat het stilte is voor de storm.

Waarom? Deze eenvoudige grafiek van BelStat met de demografische situatie in Vlaanderen in 2021:

En wat zie je? Wel dat we er nu nog een paar jaar volgen met relatief minder nieuwe studenten in het hoger onderwijs, maar dat daarna de babyboom begint de studeren. Diezelfde babyboom die jaren geleden achtereenvolgens voor plaatsgebrek in kinderopvang, kleuteronderwijs en lager onderwijs zorgde en nu voor de nood aan inschrijvingssystemen zorgt in veel steden.

Je kan natuurlijk nooit 100% zeker voorspellen hoe de toekomst loopt, denk maar aan Oekraïne, maar als er geen grote veranderingen gebeuren, dan is de kans reëel dat we qua nood aan studentenkoten nog niets gezien hebben…

P.S.: En als je nog verder vooruitkijkt zie je dat er misschien ooit ook een overaanbod kan komen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.