Zo ziet werken in de metaverse eruit (maar wie heeft er zin in?) (Linda Duits)

Deze blogpost verscheen eerst op dieponderzoek.nl.

Hybride werken is sinds de coronapandemie gemeengoed geworden. Videobellen is niet prettig, maar online vergaderen is in sommige gevallen gewoon efficiënter, zeker als de gewenste deelnemers zich in verschillende landen bevinden. Microsoft en Meta zien daarom grote kansen voor bedrijven in hun metaverse. In de virtuele wereld kunnen werknemers elkaar ontmoeten op een meer ‘immersieve’ manier.

Het ‘mixed’-reality platform van Microsoft heet Mesh. Je kunt daar jezelf als hologram laten verschijnen, waardoor interactie echt voelt alsof je er bent, belooft de website. Die van Meta heet Horizon Workrooms en daar word je onder andere spatial audio beloofd, wat inhoudt dat je hoort uit welke richting iemand praat. Voor beide platforms geldt dat ze toegankelijk zijn via een gewone computer, maar dat je voor de volledige VR-ervaring wel een VR-bril nodig hebt.

Mesh

Dat laatste is niet nodig voor SoWork, een online omgeving waar mensen hun avatars kunnen laten samenwerken. De wereld ziet er heel game-achtig uit, wat niet ontoevallig is omdat de bedenkers elkaar kennen uit World of Warcraft. In die game werken spelers natuurlijk ook samen. SoWork ziet zichzelf als een “massively multiplayer, social, online workplace ..  to power the new world of work”. Ze leggen sterk de nadruk op goed werken op afstand is voor het milieu. Handig: teams van minder dan tien mensen mogen gratis.

SoWork

Ook in de fysieke wereld zijn er innovaties. Tonari maakt een soort deuren tussen kantoren: grote interactieve schermen die tegen een muur staan. Daardoor lijkt het alsof de mensen op het scherm, die je op ware grote ziet, bij jou in de kamer zijn. Het ziet er heel tof uit, check vooral ook de website.

Tonari

Als je deze bedrijven moet geloven wordt het geweldig leuk om te werken in de metaverse. Maar zitten mensen daar ook echt op te wachten? Op The Verge verscheen onlangs een artikel over het gebrek aan animo onder werknemers van – of all places – Meta. Iemand lekte memo’s aan The Verge waaruit zou blijken dat zelfs het team dat Horizon aan het bouwen is, de virtuele wereld niet gebruikt. Uit de memo’s:

“Everyone in this organization should make it their mission to fall in love with Horizon Worlds. You can’t do that without using it. Get in there. Organize times to do it with your colleagues or friends, in both internal builds but also the public build so you can interact with our community”.

Managers worden nu verplicht hun teams minimaal eens per week te laten samenkomen in Horizon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.