OESO-presentatie: waar voor je geld in onderwijs?

Vorige week schreef Mattijs Bouwman dit prima stuk over een nieuw onderzoek van de OESO:

Economen van de Oeso publiceerden onlangs de resultaten van onderzoek naar een nieuwe maatstaf voor onderwijs en menselijk kapitaal, en daarmee konden ze het verband tussen onderwijs en groei voor het eerst echt aantonen. De onderzoekers gebruiken gegevens van zowel het PISA-onderzoek naar leerprestaties van studenten als het PIAAC-onderzoek naar de competentie van volwassenen. Op basis van deze gegevens konden ze het ‘menselijk kapitaal’ van verschillende landen vaststellen. …

… Deze nieuwe indicator voor onderwijsniveau van de bevolking bleek goed te correleren met de productiviteit in de onderzochte landen. Hoe meer human capital, des te productiever de economie. Uitgaven aan onderwijs zorgen voor meer groei. Het zijn echte investeringen die zichzelf in principe terug kunnen verdienen.

Maar daar moet de politiek dan wel geduld voor kunnen hebben. Beter peuter- en kleuteronderwijs leidt pas decennia later tot een productievere beroepsbevolking. En ook onderwijs op latere leeftijd heeft tijd nodig om tot echte groei te leiden. Ook de economie moet zich aanpassen aan een stijgend opleidingsniveau, dus er kunnen vele jaren overheen gaan.

Dit zijn de slides die bij de voorstelling van een ruimer OESO-rapport horen rond hetzelfde thema, en waarbij gekeken wordt naar waar je dan zoal kan of moet in investeren.

Een gedachte over “OESO-presentatie: waar voor je geld in onderwijs?

  1. Het is jammer dat onderwijs in termen van productiviteit en ‘kapitaal’ uitgedrukt worden. Dat maakt onderwijs armer. Onderwijs is veel meer dan dat…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.