Wie zoekt die vindt: Exploratieprofielen bij de keuze voor het hoger onderwijs

Onderzoek toont aan dat het studiekeuzeproces actief doorlopen in vooruitzicht van het hoger onderwijs belangrijk is. In twee afzonderlijke studies probeerden we in de eerste plaats verschillende exploratieprofielen van leerlingen te identificeren en gingen we na of ze in verband stonden met bepaalde leerlingkenmerken en uitkomsten van het studiekeuzeproces. In een tweede studie probeerden we exploratieprofielen op twee tijdsmomenten te identificeren, onderzochten we bewegingen tussen deze exploratieprofielen, en de invloed van verschillende kenmerken op (bewegingen tussen) deze profielen.

Een studie voor het hoger onderwijs kiezen, is een belangrijke beslissing die leerlingen moeten maken. De kwaliteit van dit keuzeproces kan een impact hebben op onder andere de binding aan de gekozen studie en op die wijze ook op studiesucces. Exploratie is een belangrijk onderdeel van dit studiekeuzeproces. Leerlingen exploreren zowel zichzelf als de omgeving om zo studierichtingen te vinden die bij hen passen. We onderzochten het exploratieproces tijdens het laatste jaar…

View original post 1.183 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.