‘Het potje mag niet overkoken.’ Over de emotionele arbeid van de kleuterleraar.

Kleutergewijs

Laat een zoekmachine maar eens afbeeldingen zoeken bij de trefwoorden ‘kleuterjuf’ of ‘kleutermeester’. Je krijgt foto’s te zien van een relaxte vrouw of man te midden van een groep kleuters. Hij/zij komt met de glimlach naar school, blijft altijd rustig en kalm en treedt steeds uitnodigend en betrokken in interactie met kinderen, ouders en collega’s. Het behoort tot de professionaliteit van de kleuterleraar om de eigen emoties te kunnen reguleren, ook in uitdagende situaties. Daarbovenop moet de kleuterleraar ook de emotieregulatie van de kinderen ondersteunen, moeilijke gesprekken aangaan met ouders, de groep aansturen, responsief-sensitief reageren op kleuters… kortom het gaat om een job die heel wat emotionele arbeid vergt. Als we aan dat facet van de job meer aandacht en erkenning geven, dan komt dat niet alleen onze kleuterleraren, maar ook onze kleuters ten goede.

Emotionele arbeid

Emotionele arbeid is werk waarbij er verwachtingen zijn op vlak van emoties. De…

View original post 925 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.