Nieuw onderzoek: ja, studenten gebruiken AI, maar of ze daardoor meer zelfstandig leren…

Een nieuwe Amerikaanse studie van Ali Darvishi en collega’s die net gepubliceerd werd in Computers & Education, geeft niet zo goed nieuws. Wat we al vermoeden is zeker het geval: het gebruik van AI om het leren te ondersteunen en te personaliseren neemt toe.

Maar de onderzoekers stellen vast dat de impact van AI-aangedreven onderwijstechnologie op de zelfstandigheid van studenten tot nu toe onderbelicht werd. De toenemende acceptatie van AI-gestuurde onderwijstechnologieën in combinatie met moderne instructiemethoden toont volgens de onderzoekers het potentieel om AI te benutten als een soort van persoonlijke assistent voor studenten. Dit kan door gepersonaliseerde herinneringen voor het voltooien van taken, geautomatiseerde realtime feedback voor het verbeteren van schrijfvaardigheid en aanbevelingen voor wat en wanneer te studeren.

In hun onderzoek bekijken ze de de impact van AI specifiek op de zelfstandigheid van studenten bij het geven van peer feedback, waarbij ze AI-ondersteuning vergelijken met zelfregulatie bij de studenten. En nu het niet helemaal onverwachte slechte nieuws: de resultaten laten zien dat studenten geneigd zijn te vertrouwen op AI in plaats van ervan te leren.

Om dit uit te zoeken deed men een gerandomiseerd experiment met 1625 studenten uit 10 cursussen over een periode van 8 weken. Men onderzocht specifiek de invloed van AI-assistentie op de zelfstandigheid van studenten bij peer feedback. Gedurende de eerste vier weken kregen studenten AI-gestuurde begeleiding, waarna ze werden verdeeld in vier groepen met verschillende vormen van ondersteuning. De resultaten toonden aan dat studenten meer vertrouwden op AI-assistentie dan dat ze ervan leerden. Zelfregulerende strategieën bleken minder effectief dan AI-assistentie als men keek naar de peer feedback die de studenten gaven, en een combinatie van AI met zelfregulatie was niet effectiever dan alleen AI. Maar toen de AI-assistentie werd verwijderd, bleek dat studenten moeite hadden om zonder de AI dezelfde kwaliteit van feedback te leveren.

Door deze resultaten pleiten de onderzoekers om goed te kijken naar de bredere implicaties en uitdagingen van het gebruik van AI-assistentie in het onderwijs. Ze stellen dat hoewel AI-gestuurde leertechnologieën veel voordelen kunnen bieden, de implementatie ervan beter voorzichtig moet worden benaderd, Hun conclusie is dat we een balans moeten vinden tussen AI-assistentie en het bevorderen van de zelfstandigheid van studenten. Dit is volgens de auteurs cruciaal om ervoor te zorgen dat studenten actief deelnemen aan hun eigen leerproces en de onontbeerlijke vaardigheden voor de toekomst ontwikkelen.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.