Vraag rond ziekteverzuim bij jonge werknemers

We kregen een vraag binnen van Karlijn  van studentenwerk.nl:

“Deze week kopten de media weer met de miljarden die verloren gaan aan zogenaamd ziekteverzuim.
Welke maatregelen zouden jullie aanraden als het gaat om terugdringen/ voorkomen ziekteverzuim onder de nieuwe generatie werknemers?
En zou ik uw antwoorden mogen verwerken in een blogpost op onze site?
Erg benieuwd naar jullie mening hierover.”

Eerst moeten we naar de vraag kijken of jongeren al dan niet meer afwezig zijn. Hier heb je soms tegenstrijdig lijkende onderzoeksresultaten. Jongeren zijn effectief vaker afwezig dan ouderen, maar deze laatste zijn langer afwezig en hun verzuim is een pak duurder dan bij de jongere generatie. Heb ook weet van een onderzoek waaruit dan weer zou blijken dat jongeren onder de 25 het minst afwezig zijn, maar het lijkt alsof het hier bekeken werd in aantal dagen.
Nu, vervolgens is er het gegeven dat ziekteverzuim meestal een alarmsignaal is. Uit een onderzoek van Unizo (Vlaamse zelfstandige organisatie):
“Een belangrijk deel (35%) van het verzuim gaat zonder meer om voldoende ernstige aandoening of ziekte: het witte verzuim. Een erg beperkt aandeel (5%) van het verzuim is het resultaat van regelrechte fraude van uw personeel: het zwarte verzuim. Het grootste deel van het ziekteverzuim is te omschrijven als grijs verzuim (60%). Deze medewerkers voelen zich om gezondheidsredenen onvoldoende in staat om te komen werken. Toch is thuisblijven hier een keuze. Mits een goed verzuimbeleid kan u deze groep echter beperken.”

Naast het belang van in kaart brengen van het verzuim binnen je eigen bedrijf en indien nodig repressie (wel opletten dat je het hier niet erger mee maakt) is vooral preventie aangewezen en dat start met de soms moeilijke taak van het zelf herkennen en erkennen van mogelijke knelpunten. Zaken die voor jonge werknemers belangrijk zijn: goede werksfeer (een goede band met collega’s is een van de topredenen om op je job te blijven), duidelijke communicatie rond de verwachtingen en doelen van het bedrijf zowel voor de job als tijdens de job, eventueel mentorschap die ook kan opvolgen wat er scheelt niet als een gestapo, wel als een echte begeleider, … En laat dit dan vooral geen papieren werkelijkheid zijn, maar effectief bestaan. Dit lijkt evident, en eerlijk veel van deze punten gelden voor alle werknemers. Maar vergeet ook niet dat voor nieuwe werknemers de duidelijke communicatie er natuurlijk ook moet zijn rond wat kan en niet kan. Een baaldag kan bijvoorbeeld niet, hoe leuk het ook zou zijn, moest het soms wel kunnen. Ze zijn niet meer op school…
Grappig detail daaromtrent: in de VS lees je meer en meer klachten over ouders die bellen naar het werk om bijvoorbeeld hun zoon of dochter goed te praten, te excuseren of nog beter: om te reclameren dat het werk voor zoon- of dochterlief te zwaar is.

Een gedachte over “Vraag rond ziekteverzuim bij jonge werknemers

 1. Bedankt voor de snelle reactie. Volgens het laatste onderzoek http://www.flexservice.com/?p=41419 liegt 1 op de 5 Nederlanders over ziekte. Of daarmee zwart of grijs verzuim wordt bedoeld weet ik niet precies, maar het zijn best behoorlijke cijfers.

  Het onderzoek zegt verder dat invoering van ‘sociale dagen’ voor niet-medische, persoonlijke doeleinden en invoering van flexibele werktijden, het oneigenlijk ziekteverzuim kan terugdringen.

  Wellicht dat het ‘nieuwe werken’, dus flexibele werktijden en eigen verantwoordelijkheid hieraan positief zou kunnen bijdragen?

  Bij StudentenWerk werken ongeveer 250 medewerkers met de gemiddelde leeftijd van 26 jaar, dus je kan zeggen dat ons bedrijf bestaat uit Gen Y.
  We zijn dit jaar begonnen met een beloningsysteem voor werknemers die een half jaar lang niet verzuimd hebben. Zij krijgen dan een cadeaubon naar keuze aangeboden. De eerste cadeaubonnen zijn nu uitgedeeld en we zien een lichte daling van het ziekteverzuim ten opzichte van een half jaar geleden. Uiteraard kun je deze cijfers het beste na een jaar met elkaar vergelijken, maar het begin is er.
  Daarbij: Nu de eerste beloningen zijn uitgedeeld zien collega’s dit ook en dit zou het komende half jaar een daling van het ziekteverzuim eveneens kunnen bevorderen wegens het psychologische effect. Het is een stukje waardering dat je krijgt.

  Ik ben erg benieuwd of er meer jonge bedrijven zijn die gericht bezig zijn om hun werknemers op deze manier te motiveren ten einde het ziekteverzuim omlaag te brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.