Gokken mannen meer op een examen dan vrouwen?

Is het een goed idee om als je een antwoord niet weet op een examen om te gokken?  Een nieuwe paper van Harvard economics grad student Katherine Baldiga onderzoekt  of mannen en vrouwen zich anders gedragen op multiple choice examens. Uit het abstract dat ik vond via Freakonomics:

In this paper, we present the results of an experiment that explores whether women skip more questions than men. The experimental test consists of practice questions from the World History and U.S. History SAT II subject tests; we vary the size of the penalty imposed for a wrong answer and the salience of the evaluative nature of the task. We find that when no penalty is assessed for a wrong answer, all test-takers answer every question. But, when there is a small penalty for wrong answers and the task is explicitly framed as an SAT, women answer significantly fewer questions than men. We see no differences in knowledge of the material or confidence in these test-takers, and differences in risk preferences fail to explain all of the observed gap. Because the gender gap exists only when the task is framed as an SAT, we argue that differences in competitive attitudes may drive the gender differences we observe. Finally, we show that, conditional on their knowledge of the material, test-takers who skip questions do significantly worse on our experimental test, putting women and more risk averse test-takers at a disadvantage.”

Ligt de verklaring in het idee dat mannen dan meer competitief zijn dan vrouwen?

Een gedachte over “Gokken mannen meer op een examen dan vrouwen?

  1. Pingback: Gokken mannen meer op een examen dan vrouwen? « Is het nu ... | Consultancy toetsen en beoordelen | Scoop.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.