Studente schrijft afwijzingsbrief naar universiteit van Oxford

Ah, Oxford, de stad van Morse en Lewis en vooral de universiteit met de vele colleges waar velen geroepen zijn, maar weinig uitverkoren. Het is nieuws in de UK dat een van die colleges, het Magdalen College, nu zelf een ‘rejection letter’ heeft gekregen van een studente. Elly Nowell stuurde de brief kort nadat ze een interview had afgelegd om aan het prestigieuze college te studeren. De brief is gebaseerd op de standaardbrief die de universiteit zelf verstuurd. Enkele quotes die ik via de BBC vond:

“I have now considered your establishment as a place to read Law (Jurispudence).”

“I very much regret to inform you that I will be withdrawing my application.”

“I realise you may be disappointed by this decision, but you were in competition with many fantastic universities and following your interview I am afraid you do not quite meet the standard of the universities I will be considering.”

Mocht de universiteit haar toch willen, en dus ze willen “reapply”, dan gaat de brief verder, “while you may believe your decision to hold interviews in grand formal settings is inspiring, it allows public school applicants to flourish… and intimidates state school applicants, distorting the academic potential of both”.

Dit laatste zorgt voor de commotie omdat het een zeer effectieve aanklacht blijkt tegen het onderwijssysteem in Groot-Brittannië dat onlangs voor de universiteiten nog een pak duurder werd.

De studente in kwestie over de zaak:

“It was while I was at interview that I finally noticed that subjecting myself to the judgement of an institution which I fundamentally disagreed with was bizarre. I spent my entire time there laughing at how seriously everything was being taken.”

En vervolgt nog:

“Oxbridge is a fairly ridiculous and prominent elitist institution, yet unlike the monarchy or investment bankers it is rarely mocked.

“Even comedians tend to avoid Oxbridge as a subject.”

“Being a successful student should depend on the student, not on whether or not a couple of academics have deemed you to shine in a twenty minute interview.”

Toch wenst Elly de universiteit nog veel succes…

Rejection letter to Oxford

 

3 gedachten over “Studente schrijft afwijzingsbrief naar universiteit van Oxford

 1. Interessant stukje. Met trends als open content van leermateriaal en open acces begin je je wel eens af te vragen waarom Universiteiten überhaupt zo duur moeten zijn. Of betalen we in toenemende mate voor het netwerk?

 2. Tja, ik weet niet zo wat ik hiermee moet; persoonlijk vraag ik me af of dit meisje zichzelf misschien belachelijker maakt dan Magdalen College…

  ““while you may believe your decision to hold interviews in grand formal settings is inspiring, it allows public school applicants to flourish… and intimidates state school applicants, distorting the academic potential of both”

  Waar baseert ze zich op, welk wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit studenten afkomstig van een particuliere school zou bevoordelen? Als je zo’n claim wil maken moet je het echt kunnen onderbouwen; zuigt ze dit niet gewoon uit haar duim?

  Daarnaast is de formele opzet van sollicitatiegesprekken waar je als sollicitant in een grote, formele ruimte wordt gezet, doorgaans tegenover een panel van ondervragers, echt niet enkel voorbehouden aan universiteiten van het caliber Oxbridge. Ik heb het hier in Groot-Brittannie in het bedrijfsleven vaak genoeg zo meegemaakt en dat heeft echt niets met prestige of klasse te maken.

  “It was while I was at interview that I finally noticed that subjecting myself to the judgement of an institution which I fundamentally disagreed with was bizarre.”

  Dus ze was het al fundamenteel oneens met de instelling, en toch begeerde ze er een plek. Ja hallo, zo’n aanmelding is niet even een formuliertje wat je in vijf minuten invult en online indient, dat heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. Knap hoor, alle tijd die ze heeft verspild – niet alleen haar eigen maar vooral dat van alle mensen die de tijd en moeite voor haar namen.

  En dan beseft ze tijdens het intake-gesprek ineens dat ze ’t bizar vond hoe ze daar beoordeeld werd… nou, meis, welkom in het echte leven, dan, want daar wordt je beoordeeld in elk (sollicitatie- en ander) gesprek, elke ontmoeting enz.

  “Oxbridge is a fairly ridiculous and prominent elitist institution”

  ….Maar ze nam dus wel de moeite om te proberen er een plek te krijgen.

  “Even comedians tend to avoid Oxbridge as a subject.”

  …Omdat veel er hun studie genoten hebben.

  Tenslotte: studeren in dit land is heel duur (maximale collegegeld is net verhoogd van £3000 per jaar tot £9000 per jaar) maar je betaald pas achteraf voor je studie, op basis van je inkomen, en voor een maximum aantal jaar; dus tenzij je na je studie ver boven modaal verdient zul je nooit al je studiekosten zelf volledige terugbetalen.

 3. Pingback: Studente schrijft afwijzingsbrief naar universiteit van Oxford | Dorien Kok: Onderwijs Nieuws | Scoop.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.