With every wish comes a curse, flexibilisering en faalangst.

Ik besef het soms niet, maar deze blog gaat al een tijdje mee. Vandaag moest ik er aan denken toen ik dit bericht las over Teleblok:

Het lijkt erop dat de studenten steeds meer te lijden hebben onder onze individualistische samenleving’, zegt Teleblok-medewerkster Lore Boogaerts. ‘Velen voelen zich vrij eenzaam en raken geïsoleerd. Door het individuele studietraject hebben studenten ook niet meer het gevoel deel uit te maken van een groep.’

Vorig jaar schreef ik al over hoe soms de gevolgen van de flexibilisering van het hoger onderwijs misschien haaks staan op de noden van de jongeren. Ik wil niet in herhaling vallen, dus maar deze link.

Verder is er nog het tweede element, social media en faalangst:

Boogaerts wijst eveneens op de dubbele rol van sociale media. Die kunnen een motiverende rol spelen, maar studenten met faalangst ervaren Facebook-berichten van medestudenten net als een enorme druk.

‘Ze lezen er bijvoorbeeld dat hun collega al aan hoofdstuk 20 zit, terwijl zij net hoofdstuk 16 hebben afgerond.’ Studenten blijken vaak de fout te maken zichzelf blind te vergelijken met medestudenten of broers of zussen. (bron)

Dit is niet helemaal nieuw. Herinner je je nog die rotstudenten die voor je binnengaat op een examen vanalles vertellen waar jij nog nooit van blijkt gehoord te hebben?

Belangrijkste besluit: fijn dat teleblok bestaat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.