Nieuwe studie waarschuwt: beter notities nemen op papier dan op laptop

Ik bracht deze studie gisteren al op theeconomyofmeaning.com maar denk dat ze hier ook wel interessant is. In mijn lessen zie ik steeds vaker studenten notities nemen op laptop, maar is dat wel een goed idee?

Voor feitelijke kennis, misschien wel, maar een nieuwe studie geeft aan dat voor begrip en diep leren, je best met pen en papier aan de slag gaat.

Voor feitelijke kennis is er dus geen significant verschil, maar duidelijk wel voor de conceptuele kennis. Men deed dit door een (relatief kleine) groep studenten notities te laten nemen bij het kijken naar een TED-talk. Opvallend was dat de studenten op papier minder opschreven (wellicht door tijdsdruk) en zeker minder letterlijke fragmenten opnamen in hun notities, wat wellicht voor meer denkwerk zorgde.

Nu, voor het effect te bekijken van het letterlijk neerschrijven, kregen de proefpersonen in een volgende proef het verbod dit te doen, ook als ze op laptop werkten. De significante verschillen bleven echter.

Tot slot, in een derde studie, keken ze of de studenten met de laptop beter scoren als ze 10 minuten de notities mochten doornemen een week later voor een nieuwe test. Maar nee, papier bleef beter.

De studie is, zoals aangegeven, nieuw en met een relatief kleine groep proefpersonen, maar zeer interessant.

Abstract van de studie:

Taking notes on laptops rather than in longhand is increasingly common. Many researchers have suggested that laptop note taking is less effective than longhand note taking for learning. Prior studies have primarily focused on students’ capacity for multitasking and distraction when using laptops. The present research suggests that even when laptops are used solely to take notes, they may still be impairing learning because their use results in shallower processing. In three studies, we found that students who took notes on laptops performed worse on conceptual questions than students who took notes longhand. We show that whereas taking more notes can be beneficial, laptop note takers’ tendency to transcribe lectures verbatim rather than processing information and reframing it in their own words is detrimental to learning.

2 gedachten over “Nieuwe studie waarschuwt: beter notities nemen op papier dan op laptop

  1. Pingback: De gevolgen van online lezen voor het onderwijs - Blog - Wilfred Rubens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.