En opeens is onderwijs (even) het verkiezingsthema (een beetje achtergrond)

Dit weekend werd onderwijs het verkiezingsthema, waar een onderwijsmens enkel blij mee kan zijn. Het bevestigde wel wat ik op het einde van mijn opinie schreef toen het masterplan voorgesteld werd.

Ik ga me zeer zeker niet uitspreken over partijen, maar wil wel graag enkele achtergrondelementen meegeven voor wie door het bos de bomen niet meer ziet:

En dan nog enkele opvallende elementen die soms onderbelicht worden:

  • De brede eerste graad die wordt voorgesteld… is in feite net iets minder breed dan de huidige brede graad. Iedereen lijkt soms te vergeten dat de brede eerste graad, waarin ASO, BSO, TSO of KSO nog niet voorkomt al ingevoerd werd in… 1989 met het eenheidstype. In de praktijk noemen veel scholen de keuzepakketten die leerlingen kunnen kiezen in die eerste ‘observatiegraad’ naar richtingen in de verschillende onderwijsniveaus waardoor de verwarring ontstaat. Het doet me denken aan deze opinie van Marc Depaepe. Waarom schrijf ik net iets minder breed? Omdat er een uurtje gemeenschappelijkheid ingeleverd wordt voor 1 uur meer keuzevak.
  • In het voorstel wordt concreet een 2-sporenbeleid voorgesteld voor verschillende elementen. Scholen kunnen overgaan naar domeinscholen, zullen hiervoor aangemoedigd worden, maar moeten niet.
  • Wat nu van de hervorming al is gestemd van het masterplan (meerderheid tegen minderheid) is vooral een hervorming van het basisonderwijs met de splitsing van wereldoriëntatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.