Kijktip voor vanavond: Vrankx over de bijlesindustrie en examenstress in HongKong

HongKong, de Chinese stad staat op plaats 3 op de PISA-ranglijsten, maar wat de cijfers niet vertellen komt vanavond op Canvas aan bod in Vranckx om 20u11.

“Hij scheurt rond in een kanariegele Ferrari met de nummerplaat RICHARD. Een dik betaalde filmster? Neen hoor, Richard geeft bijles aan studenten die hun middelbare school willen afwerken en koste wat het kost naar de universiteit willen. Marcel Theroux in Hongkong, waar de examendruk wel erg hoog blijkt te liggen.

Richards school, Beacon College, telt 40 000 studenten. De leraars gedragen zich als popsterren en topmodellen. De leerlingen hebben één gemeenschappelijke droom: naar de universiteit gaan en net zo succesvol worden. Maar dan moeten ze eerst door het gevreesde eindexamen.

Theroux gaat op bezoek bij een van de leerlingen. JJ woont in een klein appartementje bij zijn ouders. Die hebben niet verder gestudeerd en hebben hun laatste spaarcenten bij elkaar geschraapt om hun zoon naar Beacon College te kunnen sturen.  Het hoger onderwijs in Hongkong is van hoog niveau, maar wie geen geld heeft kan niet mee. En hoewel hij er erg rijk van wordt, hekelt Richard het systeem. “Ik noem het een loserfabriek. Eén op vier studenten haalt de universiteit. De andere drie houden er een laag zelfbeeld aan over.”

Een gedachte over “Kijktip voor vanavond: Vrankx over de bijlesindustrie en examenstress in HongKong

  1. Pingback: Doping in onderwijs, ook in Vlaanderen? | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.