Waarom ik nu al respect heb voor iemand die minister van onderwijs wil worden (commentaar)

Het gaat natuurlijk niet over de postjes momenteel bij de onderhandelingen, maar opeens zal er moeten beslist worden wie minister van onderwijs wordt. Diegene die deze taak op zich wil nemen, verdient nu al respect, want het wordt geen sinecure.

Vandaag staat in verschillende kranten dat er moet bespaard worden, ook in Welzijn en Onderwijs. VOKA leidde de dans in, en opvallend Mieke Van Hecke reageert zeer genuanceerd. Als iedereen moet besparen dan zou het niet ethisch zijn dat onderwijs niet meedoet. Is veel voor te zeggen maar zelfs als het budget zou bevroren worden, dan nog zitten we met grote problemen, als je beseft dat het aantal leerlingen de komende jaren enkel zullen toenemen.

We hebben de golf gehad in het kleuter- en basisonderwijs, maar deze komen de volgende jaren ook in het secundair onderwijs terecht, met over tien jaar 12 procent meer leerlingen in het secundair onderwijs. De grootste toenames zijn te vinden in Antwerpen (22 procent), Denderleeuw (16 procent), Gent en Mechelen (beide 13 procent).

We weten dus nu al dat we een pak scholen bij nodig hebben vooral in de steden dit terwijl door onderinvestering van de voorbije 30 jaar veel oude schoolgebouwen zwaar in verval zijn. We kenden al Publiek-Private samenwerkingen sinds Frank Vandenbroucke , maar deze bleken voor scholen soms een heel dure oplossing. Ik vraag me trouwens af waar we grote scholen bij zullen bouwen in Antwerpen of Brussel, plaatsen die niet echt bekend staan voor hun ruimtelijke overschot. Brede scholen zijn sowieso een must, maar misschien is kleiner dan wel ook een oplossing? En dan liever samenwerken stimuleren tussen scholen dan schaalvergroting.

Vaak raar genoeg vergeten, maar die scholen hebben ook nog leerkrachten nodig Besef goed dat we voor een enorm lerarentekort staan en dat als de economie aantrekt dit tekort wellicht nog groter zal worden. Dan is er ook nog de massa leerkrachten die binnen de eerste 5 jaar stoppen in het onderwijs om niet meer terug te keren.

Maar misschien kunnen we de klassen vergroten? Los van het feit dat kleinere klassen wel degelijk in de jongste jaren een positief effect kunnen hebben en dat onderzoek toont dat kleinere klassen zichzelf terugbetalen is er een ander probleem.

Hoe leuk is het voor leerkrachten om in overvolle klassen les te geven? Onderwijs moet een aantrekkelijk beroep worden en dat doe je net niet met het moeilijker maken van de werkomstandigheden. Een kleine troost mag misschien zijn dat de loonkost door een relatief grote groep oudere leerkrachten misschien een stuk zal afnemen, maar dit zal het probleem niet oplossen.

Besparen zal wellicht echt moeten, al was het maar in de vorm van een bevriezing, maar hopelijk gaat men niet ondoordacht te werk. Herinner je nog bij het begin van de vorige legislatuur de ‘makkelijke’ besparing van het schrappen van de mentoruren? Dat hebben we geweten in de lerarenopleidingen en dat heeft niet echt gezorgd voor een betere omkadering van de nieuwe leerkrachten die we net moeten vinden en vooral ook vasthouden.

Ik heb nog niks verteld over de onderwijshervormingen, technologie op school en andere lerarenopleidingen. De kloof tussen slechtspresterenden en bestpresterenden wordt nog te veel beïnvloed door sociale achtergrond (en vergeten we ook maar liever  nietde thuistaal die ook nog een groot thema zal blijven) en volgens de recente PISA-cijfers gaan onze sterkste leerlingen achteruit. Toch wil ik de toekomstige minister van onderwijs ook een hart onder de riem stoppen. We scoren nog steeds relatief goed op PISA en onze leerlingen zijn meer dan behoorlijk tevreden over en gelukkig op hun school en in probleemoplossend vermogen scoren onze leerlingen blijkbaar echt goed. Dat laatste is echt goed nieuws, want we zullen dat probleemoplossend vermogen meer dan nodig hebben.

(P.S.: ik heb het mezelf makkelijk gemaakt door – nog – geen concrete oplossingen voor te stellen voor mogelijke besparingen liefst om te herinvesteren in onderwijs, ik beken. Ik beloof hier binnenkort nog een post over te schrijven.)

2 gedachten over “Waarom ik nu al respect heb voor iemand die minister van onderwijs wil worden (commentaar)

  1. Pingback: retorische vraag – computers in de kleuterklas #hautekiet | The Sausage Machine

  2. Pingback: Een belofte inlossen: besparen in onderwijs | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.