“Leiden grotere besturen tot betere scholen?”

Op 13 juni organiseerde het NGVO een studiedag met als titel’Leiden grotere besturen tot betere scholen’ in Brussel. Ik blogde toen dit er al over en maakte via tweets en storify deze samenvatting. Een van de spreker die dag was Professor Geert Devos over de bestuurlijke schaalvergroting.

Ik kreeg net de eerste nieuwsbrief van Bellon. BELLON is de onderzoeksgroep binnen de vakgroep Onderwijskunde van de UGent onder leiding van Professor Geert Devos die het beleid in onderwijs en het leiderschap in scholen analyseert. Op hun gloednieuwe website staat nu de visietekst die Geert Devos op deze studiedag uitsprak. Hij beschrijft voor- en nadelen en brengt nuance. Je zal niet kunnen concluderen of schaalvergroting per een goed of een slecht idee is maar doet wel concrete aanbevelingen. Deze conclusies mogen van mijn part boven het bed hangen van zowat alle geledingen van onderwijsbeleid.

De discussie omtrent de schaalvergroting van schoolbesturen is momenteel in Vlaanderen zeer actueel. Daarom is het goed om eens stil te staan bij de mogelijke voor- en nadelen van een dergelijke schaalvergroting. Hoe moeten we de verhouding van schoolbesturen zien tegenover de huidige scholengemeenschappen?
Welke lessen kunnen we trekken uit wat we reeds weten omtrent gedeeld leiderschap in grote schoolorganisaties? Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij het streven naar grotere besturen? Op deze vragen wordt in de tekst ‘Bestuurlijke schaalvergroting: opportuniteit of bureaucratische valkuil?’ nader ingegaan. 
U vindt de tekst ‘Bestuurlijke schaalvergroting: opportuniteit of bureaucratische valkuil?’ hier.

3 gedachten over ““Leiden grotere besturen tot betere scholen?”

  1. Pingback: Een belofte inlossen: besparen in onderwijs | X, Y of Einstein?

  2. Pingback: Onderwijs in de stad: Scholen in de stad, groot en/of klein | X, Y of Einstein?

  3. Pingback: Schaalvergroting in onderwijs, een overzicht | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.