Een andere vorm van Facebook-censuur

Als we het hebben over censuur op Facebook, dan denk ik zelf spontaan aan het maniakaal verwijderen van tepels of blote borsten, zelfs als het over borstvoeding gaat. Er zijn al hele stukken hierover geschreven. Maar ex-medewerkers van een specifieke functie van Facebook, “trending news” vertellen nu over een hele andere vorm van censuur.

De idee van trending news, net als trending op twitter, is dat dit bepaald wordt door een algoritme en door wat echt het meets gedeeld wordt. Nieuwsberichten die meest geklikt worden, meest gedeeld worden, zullen hoger scoren en vaker te zien zijn.

Logisch, maar nee. Wat blijkt namelijk? Als berichten een positief verhaal vertellen over de rechts-conservatieve krachten in de Amerikaanse samenleving, werden deze bewust minder geplaatst. Andere berichten, die helemaal niet trending zouden kunnen zijn wegens weinig populair, werden dan weer bewust wel gepusht naar de gebruikers. Niet dat dit een bewuste politiek van Facebook zou zijn, wel omdat het een bias is die in het team van news curators aanwezig is. Het zijn vaker hoger opgeleide, eerder progressief denkende mensen. Voorbeelden van berichten die geïnjecteerd zouden zijn geworden, zijn MH370, de aanslag op Charlie Hebdo of Syrië. 3 berichten die een stuk minder aandacht spontaan kregen in de VS.

Dit is in feite niet veel anders dan wat op een kranten- of televisieredactie zou kunnen gebeuren, maar hier voelt het vreemd aan, omdat de site het anders voorstelt. Los van de impact als je weet hoe groot het aandeel van sociale media in nieuwsverspreiding is geworden. En dan is het besef dat ‘Depending on who was on shift, things would be blacklisted or trending’ en dat mensen hier meestal weinig bewust mee omgaan, dan is dat besef griezelig. (bron gizmodo)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s