Wapen je tegen onzin: Wat we kinderen echt kunnen leren

Cover willinghamVandaag verschijnt in Vlaanderen en later deze week in Nederland “Wat we kinderen echt kunnen leren”, de Nederlandstalige versie van het standaardwerk van Daniel Willingham “When Can You Trust the Experts?”

Het is altijd raar om reclame te maken voor een boek dat je schreef, maar deze keer kan ik dit moeiteloos doen omdat ik het boek slechts met hulp hertaalde naar ons taalgebied. En ik maak er graag reclame voor omdat ik zelf aandrong op de vertaling.

Waarom overtuigde ik LannooCampus om dit boek naar de Nederlandstalige markt te brengen? De voorbije jaren merk ik steeds vaker dat onderwijsmythes bestrijden soms dweilen met de kraan open blijkt. Onzinverhalen blijven hardnekkig leven en tegelijk duiken er nieuwe mythes op, denk maar aan dit schoenenverhaal.

Dit boek heeft niet de bedoeling om van ouders, leerkrachten of beleidsmensen wetenschappers te maken, maar wil hen wel wapenen met 4 stappen om gepast te reageren als iemand de magische woorden “onderzoek zegt dat…” gebruikt.

Andere redenen waarom de Nederlandstalige versie van het boek er zeker moest komen:

  • De voorbije jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor zelf (praktijk)onderzoek doen in onderwijs en voor onderzoeksvaardigheden voor leerkrachten of leraren in opleiding. Maar de eerste stap hierin is wat de waarde van wat al bestaat in te kunnen schatten. Dit boek is hiervoor de oplossing.
  • Ouders, en zeker ouders van kinderen met uitdagingen, zijn te vaak overgeleverd aan meestal goedbedoelde kwakzalverij en pseudowetenschap, zie recent dit nog. Dit boek helpt hen ook door het bos de bomen te zien.
  • Er verschijnen dagelijks onderwijsrapporten. Hoe kan je hier zonder gek te worden overzicht in houden als leerkracht, directie of beleidsmaker.
  • Het is gewoon een steengoed boek.

Ik heb de voorbije maand verschillende try-outs gedaan over het boek en ik kreeg slechts 1 negatieve reactie: waarom was dit er niet eerder. Dus als je je wil wapenen tegen (onderwijs)onzin, weet je wat gelezen.

7 gedachten over “Wapen je tegen onzin: Wat we kinderen echt kunnen leren

  1. Pingback: Hoe lees je een onderzoeksartikel? Enkele tips voor docenten | X, Y of Einstein?

  2. Pingback: 2 meta-overtuigingen waarmee je men probeert te overtuigen: natuur en wetenschap #wapenjetegenonzin | X, Y of Einstein?

  3. Pingback: 2 meta-overtuigingen waarmee men je probeert te overtuigen: natuur en wetenschap #wapenjetegenonzin | Blogcollectief Onderzoek Onderwijs

  4. Pingback: Presentatie: Over overtuigingen en visies in onderwijs | X, Y of Einstein?

  5. Pingback: Mijn presentatie op ResearchED samengevat door Claire Ohlenslchlager #rEDAdam | X, Y of Einstein?

  6. Pingback: Een handig poster: de Broodje Aap-detector | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.