Hoe voorkom je afdwalen bij studeren? Nieuwe studie geeft (oude) tip.

Voor de mensen die nu druk aan het studeren zijn voor (onder andere mijn) herexamens: de tip is: de leerstof mag niet te moeilijk en niet te makkelijk zijn. Zoek de sweet-spot van moeilijkheidsgraad en je zal minder afdwalen.

Voor de rest: de uitleg die ik vond via BPS Digest. Onderzoekers deden een reeks van experimenten rond woordparen Spaans-Engels waarbij steevast er gradaties van moeilijkheid waren. Men vroeg de deelnemende studenten aan te geven wanneer hun gedachten afdwaalden. In het laatste experiment van de studie linkte men vervolgens ook de bevindingen aan hoeveel voorkennis de studenten al hadden.

Het resultaat bevestigt in feite iets wat we al langer kennen in onderwijs: de zone van naaste ontwikkeling van Vygotsky en onderstreept het belang. Mijn vraag is wel, in tegenstelling met BPS Digest die het een eenvoudige truc noemt, in welke mate de studenten zelf dit eenvoudig kunnen inschatten. Ik denk dat zowel leerkrachten en begeleiders alsook adaptieve software hier een belangrijke rol kunnen spelen.

Abstract van het artikel van Xu, J., & Metcalfe, J. gepubliceerd in Memory & Cognition:

Insofar as mind wandering has been linked to poor learning, finding ways to reduce the propensity to mind wander should have implications for improving learning. We investigated the possibility that studying materials at an appropriate level of difficulty with respect to the individual’s capabilities—that is, studying in the region of proximal learning (RPL)—might reduce mind wandering. In Experiments 1 and 2, participants were probed for their attentional state while they studied blocks of English–Spanish word pairs that were (a) easy, (b) in the RPL, or (c) difficult. We found that studying materials in the RPL was associated with reduced mind wandering. Test performance on items studied while mind wandering was also poorer. In Experiment 3, we investigated the relation between differences in participants’ mastery and mind wandering. We found that high performers mind wandered more when studying the easier word pairs, whereas low performers mind wandered more when studying the difficult items. These results indicate that the RPL is specific to the individual’s level of mastery and that mind wandering occurs when people are outside that region

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s