Nog een onderwijsdenker is heengegaan: Seymour Papert

Enkele maanden geleden stierf Bruner, een van de belangrijke denkers achter het constructivisme. Vandaag leer ik via de blog van Donald Clark dat Seymour Papert deze week is heengegaan. Een korte Wikipedia-samenvatting over het leven van de psycholoog en wiskundige:

Van 1954 tot 1958 studeerde hij wiskunde aan de Universiteit van Cambridge. Van 1958 tot 1963 werkte hij nauw samen met de pedagoog Jean Piaget aan deUniversiteit van Genève aan de constructivistische theorie van het leren. Vanaf 1963 werkte hij aan het MIT en richtte daar samen met Marvin Minsky het Artificial Intelligence Lab op. Papert hield zich intensief bezig met het thema kinderen en computers, en ontwierp in 1968 de programmeertaal Logo.

Vanaf de jaren 1970 schreef hij artikelen en boeken over opvoeding, leren, denken, kunstmatige intelligentie en wiskunde. In 1985 richtte hij samen met Nicholas Negroponte het MIT Media Lab op. Later werkte hij mee als adviseur aan het project van de 100-dollar-laptop voor scholieren

Donald Clark geeft een mooi overzicht van het werk van Papert waarbij het constructionisme (niet het constructivisme) centraal staat en maakt in een beweging duidelijk dat Lego Mindstorms zo heet als eerbetoon aan Papert. Als mensen van mijn generatie iets van Papert hebben ervaren, dan is het namelijk de Logo-programmeertaal waarmee je een schildpad kan bedienen.

Maar… Clark beschrijft ook eerlijk dat veel van het gedachtegoed van Papert kritiek kan krijgen:

If one does not believe in cinstructionism and social constructivism or the strand of educational thought that comes from Piaget, Vygotsky and social constructivists, then Papert may hold little sway. The arguments against his ideas and methods are generally those that are against social constructivism; that it can be time consuming, wasteful and can lead to disadvantaged learners losing out in collaborative work. The OLPC project has also been the subject of many trials around the globe, yet none have been shown to have led to significant increases in educational attainment.

Maar tegelijk heeft Clark gelijk dat hij een van de eersten was die het digitale in het onderwijs serieus nam.

Een gedachte over “Nog een onderwijsdenker is heengegaan: Seymour Papert

  1. Pingback: Mooi overzicht van 5 leer- en kennistheorieën | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.