Succes op school hangt ook af van een gevoel van veiligheid

We weten al langer dat een goede sfeer op school cruciaal is voor leren. Nieuw onderzoek bevestigt dit.  Onderzoek gepubliceerd in Journal of Adolescent Health door onderzoeksters Carolyn Côté-Lussier en Caroline Fitzpatrick toont dat kinderen die zich minder veilig voelen op school (denk door pesten, geweld,…) minder goed zullen presteren en meer kans lopen op emotionele problemen.

Het onderzoek gebeurde op longitudinale data van 2120 kinderen. De resultaten lijkt allemaal niet onlogisch, maar de impact wordt vaak onderschat. En er is meer. Het onveiligheidsgevoel wordt slechts ten dele bepaald door pesten en geweld, zaken die op school gebeuren.

De onderzoeksters stellen, en dat is in lijn met bijvoorbeeld inzichten uit de Vlaamse JOP-monitor, dat de school ook dit gevoel een stuk erft van situaties buiten de school. Kinderen die in armoede leven, waar het thuis niet goed mee gaat,.. zullen zich ook minder veilig voelen op school.

Abstract van het onderzoek:

Purpose
Classroom engagement is a key indicator of student motivation, learning potential, and the eventual probability of persisting to high-school completion. This study investigated whether feeling unsafe at school interferes with classroom engagement and simultaneously considered whether this association is mediated by poorer student well-being in the form of experiencing symptoms of depression and demonstrating aggressive behavior problems.

Methods
Data were from the Québec Longitudinal Study of Child Development, an ongoing study that began in 1998 with a population-based cohort of 2,120 Quebec 5-month-old infants. Structural equation modeling was used to test the central hypothesis that concurrent youth self-reported feelings of a lack of safety at school are associated with poorer teacher-reported student classroom engagement (at age 13 years) and the mediating role of emotional and behavioral problems. The model controlled for concurrent measures of victimization, the school safety climate, and earlier measures of students’ academic adjustment.

Results
The findings support the central hypothesis that youth who feel safer at school are also more engaged in the classroom (p ≤ .05). Students who felt safer demonstrated less depressive symptoms, but this only partly explained the association between feeling safe and being engaged.

Conclusions
Increasing student feelings of safety at school (e.g., by reducing victimization, improving the overall school and neighborhood safety climate) is likely to represent an effective strategy for promoting classroom engagement. Such interventions could also contribute to future academic achievement and high-school completion and decrease symptoms of mental health problems among youth.

Een gedachte over “Succes op school hangt ook af van een gevoel van veiligheid

  1. Pingback: Succes op school hangt ook af van een gevoel va...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s