Over schermtijd en tieners: het Goldilocks-effect

Er zou volgens onderzoekers een soort van Goldilocks-effect zijn bij de schermtijd van 15-jarigen. Net zoals in het verhaal de porridge niet te heet en niet te koud mocht zijn, is er een soort van sweet spot waarbij een zekere hoeveelheid schermtijd net voor meer welbevinden zorgt, vooraleer het welbevinden afneemt.

En wat zijn dat de sweet spots bij Britse 15-jarigen? Tijdens de week:

  • Playing video games: One hour 40 minutes
  • Using a smartphone: One hour 57 minutes
  • Watching TV and films: Three hours 41 minutes
  • Using computers: Four hours 17 minutes

Eenmaal je boven  deze tijd gaat, neemt het welbevinden af. In het weekend verhoogt dit.

Wel een belangrijke bemerking: dit onderzoek heeft een zeer grote steekproef, maar maakte wel gebruik van zelfrapportering.

Abstract van het onderzoek:

Although the time adolescents spend with digital technologies has sparked widespread concerns that their use might be negatively associated with mental well-being, these potential deleterious influences have not been rigorously studied. Using a preregistered plan for analyzing data collected from a representative sample of English adolescents (n = 120,115), we obtained evidence that the links between digital-screen time and mental well-being are described by quadratic functions. Further, our results showed that these links vary as a function of when digital technologies are used (i.e., weekday vs. weekend), suggesting that a full understanding of the impact of these recreational activities will require examining their functionality among other daily pursuits. Overall, the evidence indicated that moderate use of digital technology is not intrinsically harmful and may be advantageous in a connected world. The findings inform recommendations for limiting adolescents’ technology use and provide a template for conducting rigorous investigations into the relations between digital technology and children’s and adolescents’ health.

Een gedachte over “Over schermtijd en tieners: het Goldilocks-effect

  1. Pingback: Over schermtijd en tieners: het Goldilocks-effe...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s