Wat gebeurt er met kinderen die lastige eters zijn?

Deze studie geeft inzichten voor alle ouders met kinderen die niet zo makkelijke eters zijn, dit zijn kinderen die sommige zaken niet willen eten en dus behoorlijk selectief kunnen zijn in wat ze wel of niet eten. Het is weliswaar een kleine studie met slechts 61 proefpersonen waarvan slechts 17 selectieve eters waren als kind, maar ze maakte wel gebruik van longitudinale data. Kinderen waarvan men checkte hoe lastig ze waren als eter toen ze nog jong waren, werden hiervoor opnieuw opgezocht als ze 23 waren.

En wat blijkt?

  • A proportion of selective eaters continue into adulthood with similar eating patterns as during childhood.
  • Participants who were selective eaters for > 6 years prior to age 11 remained selective at age 23.
  • There is evidence of onset of selective eating during adolescence or young adulthood.
  • There was no increased eating disorder psychopathology, excessive thinness, or obesity in selective eaters compared with non-selective eaters.

Dus selectief zijn als kind bij het eten wil niet per se zeggen dat ze later als volwassene selectief zijn al kan het zeker wel. Maar er is ook kans op ook vice versa: sommige van de deelnemers werden lastiger qua eten tijdens de adolescentie. Misschien het belangrijkste nieuws voor ouders: selectief etende kinderen lopen volgens dit – terug eerder kleine – onderzoek niet meer risico om later eetstoornissen te ontwikkelen.

Abstract van het onderzoek:

Objective

The aim of this study was to examine the prevalence and course of selective eating, the stability of its behavioral profile over time, and the presence of eating disorder psychopathology among selective eaters in a non-treatment seeking cohort of young adults followed longitudinally from birth to age 23.

Method

A prospective design tracking a subset of the original participants from the Stanford Infant Growth Study (n = 216) who had been followed since birth. At age 11, 120 participants had completed all assessments. The current study included a subset of the original participants who, at age 11, had completed all assessments (n = 120) and, at age 23, had current contact information available (n = 62) and agreed to participate (n = 61).

Results

Of the 61 young adults, 17 (28%) were identified as selective eaters at age 23. The selective eating-related behaviors reported during adulthood were similar to those endorsed during childhood. New onset selective eating cases were reported during adolescence or young adulthood by 35% of the selective eating sample. Participants who were selective eaters for > 6 years prior to age 11 remained selective at age 23. There was no evidence of increased eating disorder psychopathology, excessive thinness, or obesity in selective eaters compared with non-selective eaters.

Conclusions

These results suggest that a proportion of selective eaters continue from childhood into adulthood with similar eating patterns; new onset selective eating occurs in adolescence or young adulthood; and selective and non-selective eaters at age 23 do not differ with regard to weight or eating psychopathology.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.