Intelligente mensen meer gevoelig voor sociale stereotypering (maar ze corrigeren het ook sneller)

Via BPS Digest ontdekte ik een nieuwe studie waaruit blijkt dat mensen met een hoger IQ meer vatbaar zijn voor sociale stereotypering. Dit stelden de onderzoekers vast In een reeks van 6 online experimenten bij 1257 deelnemers. Maar er is ook goed nieuws: mensen met een hoger IQ zouden ook deze stereotyperingen sneller bijstellen.

Hoe komt dit? Intelligentie gaat vaak gepaard met het sneller opmerken van patronen. Dit is handig voor onder anderehet leren van talen. Maar kan ook verklaren waarom mensen met een hoger IQ sneller ook mensen in mogelijke patronen kunnen duwen. De onderzoekers vergelijken hoe mensen met een hoger intelligentie te werk gaan met meer empirische onderzoekers. Hierdoor zullen afwijkingen van de patronen er ook sneller kunnen voor zorgen dat stereotyperingen bijgesteld worden.

Je kan de beschrijvingen van de 6 experimenten lezen bij BPS Digest.

Abstract van het onderzoek:

Superior cognitive abilities are generally associated with positive outcomes such as academic achievement and social mobility. Here, we explore the darker side of cognitive ability, highlighting robust links between pattern detection and stereotyping. Across 6 studies, we find that superior pattern detectors efficiently learn and use stereotypes about social groups. This pattern holds across explicit (Studies 1 and 2), implicit (Studies 2 and 4), and behavioral measures of stereotyping (Study 3). We also find that superior pattern detectors readily update their stereotypes when confronted with new information (Study 5), making them particularly susceptible to counterstereotype training (Study 6). Pattern detection skills therefore equip people to act as naïve empiricists who calibrate their stereotypes to match incoming information. These findings highlight novel effects of individual aptitudes on social–cognitive processes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.