Die keer dat onze zoon wou trouwen met zijn mama…

Hij was vier en wist het zeker: later zou hij trouwen met zijn mama. Ik laat even in het midden om redenen van privacy welke zoon (of zonen het waren), maar hij zag het getrouwd samenleven al voor zich.

Dat laatste mag je vrij letterlijk nemen: hij zag namelijk het getrouwde leven van mama en papa dagelijks voor zich en kon zich geen mooier leven voorstellen. Meende onze zoon dit? Zeer zeker. Meer nog, toen ik hem vroeg waar ik dan zou zijn, kwam er na wat aarzeling, vragend ‘dood?’ uit zijn mond. Hij werd geconfronteerd met iets waar hij nog niet over had nagedacht maar het bracht hem nog niet van zijn stuk. O nee.

Zeker jonge kinderen leren veel door imitatie van hun omgeving. Menig ouder zal al zo geconfronteerd zijn met eigen gedrag. Als ouder is het je taak om duidelijk te maken wat wel en niet kan. Nee, je mag mama geen kus op de mond geven.

Waarom schrijf ik dit? Gisteren ontstond er veel heisa rond kleuters die zouden radicaliseren. Net zoals onder andere Bart Soenens (UGent) gisteren aangaf in het VRT Nieuws is dit niet mogelijk voor kleuters, zo abstract denken ze namelijk niet. Is er dan geen reden tot bezorgdheid? Toch wel. Deze kleuters imiteren ook gedrag dat ze zien in hun omgeving, zij het bij ouders, grootouders, vriendjes, … Het is geen onbelangrijke vraag te weten waar deze kleuters dit hebben opgepikt en waarom ze dit zeggen. De ruime context begrijpen is cruciaal.

Ondertussen is de zoon in kwestie niet meer van plan om met mijn vrouw te trouwen, denk ik…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.