Leerkrachten als ‘influencers’

Even voor wie niet wat influencers zijn:

“An influencer is a person or group that has the ability to influence the behaviour or opinions of other”

En ondertussen zijn influencers belangrijk geworden in marketing, denk aan de vloggers, de instagram-sterren, enzovoort. De NY Times schreef vorige week een stuk over leerkrachten als influencer. Leerkrachten die veel bloggen – ahum – die de nodige aantal volgers hebben online – euh, ahum – en die op die manier veel andere lesgevers kunnen beïnvloeden, kunnen ook interessant zijn voor bedrijven.

De grotere spelers zoals Apple, Microsoft en Google hebben dit al lang door en hebben programma’s zoals Apple Distinguished Educators, Google for Education’s Certified Innovator Program en Microsoft Innovative Educator Expert.

Maar er is een extra dimensie in onderwijs. De reden waarom de verschillende programma’s bestaan van Apple en co, is dat ze zo hopen van de leerlingen toekomstige klanten te maken. Sta er even bij stil: je wordt gewoon gemaakt aan een platform, aan een type tektsverwerker, enzovoort. Op die manier beïnvloeden onderwijs-influencers niet alleen collega-leerkrachten, maar ook het echte doel: hun leerlingen.

Ik kreeg al het aanbod om lid te worden van een van deze programma’s, maar heb dit bewust geweigerd, wegens nogal veel belang hechtend aan mijn onafhankelijkheid. Maar ik moet bekennen dat deze onafhankelijkheid een moeilijke evenwichtsoefening is. Zelf ben ik eerder dit jaar door Microsoft uitgenodigd om naar hun visie op onderwijs te gaan luisteren in NY. Ik heb daar bewust open over gecommuniceerd – en het was ook voor hen misschien wennen dat een pedagoog kritisch kan zijn :).

2 gedachten over “Leerkrachten als ‘influencers’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.