Welke kennis moeten leerlingen op school verwerven?

Een prima samenvatting van het rapport dat past in het hernieuwd belang van kennis met alle nuances vandien, maar zou er zelf nog iets aan toevoegen over transfer en vakken. De eerste stap is dus inzichten leren binnen een vak, maar voor het geïntegreerd werken zit een belangrijke tussenstap. Binnen de vakken zelf expliciet duidelijk maken naar gelijkenissen met andere inzichten om zo transfer mogelijk te maken.

Dit vergt ook dat het hele team deze gelijkenissen kent en ook gelijkaardig benoemt, wat op zich een hele uitdaging kan zijn. Een voordeel in ons onderwijs is dat bachelor-studenten ooit in 3 nu in 2 vakken worden opgeleid, maar die vakken moeten dan tegelijk een silo zijn (diepte) en net geen silo zijn (de gelijkenissen zien met de andere domeinen).

Ondertussen zelf met uitgebreid werk bezig over onderzoek naar geïntegreerd curriculum waarbij ik bots op de beperktheid vaak van het onderzoek én op resultaten die niet altijd even eenduidig positief zijn. Hierover later veel meer.

DUURZAAM ONDERWIJS

In de 21ste eeuw is de vraag welke kennis leerlingen op school moeten verwerven pertinenter dan ooit. In opdracht van het Amerikaanse Centre for Curriculum Redesign schreven Bialik en Fadel (2018) er een inspirerende paper over. Hieronder een greep uit hun spraakmakende bevindingen en aanbevelingen…

Waarom is een doordachte selectie van kennis zo belangrijk en tegelijk zo lastig?

Omdat computers bepaalde soorten kennis (namelijk kennis die vlot in algoritmes is om te zetten en makkelijk reproduceerbaar is) veel beter, sneller en efficiënter dan mensen kunnen opslaan en reproduceren. Omdat onderzoek aangeeft dat leerlingen na twee jaar 50% van de kennis die ze op school krijgen aangeboden alweer vergeten zijn. Omdat kennis in de huidige samenleving steeds sneller veroudert. Omdat de kennisexplosie van de afgelopen dertig jaar voor een totale overbelasting van het curriculum dreigt te zorgen. Om al die redenen is het van cruciaal belang dat we in ons…

View original post 921 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.