Tieners die vloeken worden gezien als minder intelligent en minder betrouwbaar door hun leeftijdsgenoten

Shit, ik heb echt verdomd slecht nieuws. Het is een merde, maar tieners die vaker vloeken worden door hun leeftijdsgenoten als minder intelligent en minder betrouwbaar ervaren. WTF! Ok, genoeg ‘swear words’, maar het is zeker zo dat kinderen de nodige vloeken meekrijgen uit hun omgeving waardoor ze volgens BPS Digest bij de start van het lager onderwijs gemiddeld tussen de 30 en 40 profaniteiten kennen.

Maar volgens een nieuw onderzoek van Melanie DeFrank en Patricia Kahlbaugh gepubliceerd in Journal of Language and Social Psychology heeft dit vloeken wel degelijk een effect bij tieners. Hiervoor rekruteerden ze 138 (jonge) studenten, waarbij wel een grote groep meisjes (101). Eerst moesten ze aangeven hoe aanstootgevend bepaalde woorden waren en hoe vaak deze volgens hen gebruikt worden.

Vervolgens kregen de deelnemers gesprekken tussen tieners te lezen waarbij gevraagd werd beide tieners in te schatten op basis van het (gefingeerd) gesprek.

Abstract van het onderzoek:

Swearing is prevalent in our society, but the influence of such language choices on judgments of others is not well understood. This study examines how the composition of conversational dyads, speaker’s gender, and use of profanity influence impressions. Participants (N = 138) were randomly assigned to read two conversations and rate target speakers (one male, one female). The conversations had neither, one, or both speakers using profanity and consisted of same- or mixed-gender dyads. The result is a 2 (target speaker, male/female) × 2 (dyad composition) × 3 (profanity) mixed design with speaker gender as the repeated measure. Speakers using profanity had poorer impression ratings on several variables, including overall impression, intelligence, and trustworthiness. Speakers swearing in mixed-gender dyads were rated as less sociable, and males swearing in mixed-gender dyads were rated as more offensive. Language choices matter, and more research is needed to understand the unconscious biases held against those who use profanity.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.