Je telefoon luistert je echt af – die reclames zijn geen toeval (Linda Duits)

Deze post verscheen eerst op dieponderzoek.nl.

Stel je loopt een schoenenwinkel binnen en de verkoper weet exact wat je wilt: deze kleur, deze maat, voor deze gelegenheid. Hoe hij dat weet? Omdat je net bij een andere winkel daarnaar gevraagd hebt en de winkelstraat verkoopt die gegevens direct door. De meeste mensen zouden dat creepy vinden. Online daarentegen gebeurt het voortdurend, en vinden mensen het gemakkelijk. Maar wat als je nog helemaal niet hebt gezocht naar schoenen? Je hebt alleen in een privégesprek met een vriend laten vallen dat je nieuwe schoenen nodig hebt voor de bruiloft van je zus. En opeens belt er iemand bij je aan met een paar schoenen in jouw maat, precies het soort schoen dat je wilde?

Al langer bestaan er vermoedens dat apps op je telefoon meeluisteren met de gesprekken die je voert. Teveel mensen hebben namelijk meegemaakt dat er plots reclames verschenen over iets waar ze alleen over gesproken hadden. Het ads-coinciding-with-conversations-mysterie. Een redacteur van Vice nam de proef op de som. Vijf dagen lang, tweemaal per dag, fluisterde hij zinnen als ‘ik denk erover om weer te gaan studeren’ en ‘ik ben door mijn data heen’. En jawel, daar verschenen de reclames voor universiteiten en dataplannen.

De redacteur sprak met een cybersecurity consultant over hoe het werkt. Facebook (en andere bedrijven als Google) verkopen je data niet direct aan adverteerders. Zij weten dus niet waarover je praat. In plaats daarvan kopen adverteerders in bij deze bedrijven: laat mijn reclame zien als iemand het toevallig heeft over goedkope telefoondata. De redacteur voelde zich gerustgesteld, maar ik niet. Want hoe lang wordt dit bewaard en hoe lang werkt het systeem nog zo?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.