Een tool van Retraction Watch die meer aandacht verdient: Retraction Database

Op 3 augustus vierde Retraction Watch zijn achtste verjaardag. Ik denk dat het team achter de site er mee eens is, dat je enkel gemengde gevoelens kan hebben bij deze verjaardag. Goed dat ze er zijn én tegelijk spijtig dat het goed is dat ze er zijn.

Ik wil even stilstaan bij een welbepaald deel van hun werk, namelijk de Retraction Database. Wat is namelijk het geval: artikels worden teruggetrokken wat meestal een goed ding is (en niet noodzakelijk vanwege frauduleus gedrag, soms ook gewoon omdat fouten ontdekt worden door de onderzoekers zelf), maar die artikels blijven dan vaak nog leven en geciteerd worden, terwijl ze in feite beter niet meer geciteerd of gebruikt zouden worden. Denk aan hoe men nog steeds vaak over een onderzoek blijft doorbomen waaruit zou blijken dat vaccinatie tot autisme zou kunnen leiden, maar dat al lang teruggetrokken is wegens in dit geval verschillende redenen.

Je kan hier de top 10 van meest geciteerde teruggetrokken artikelen bekijken.

Daarom kan je nu iedereen nakijken of een onderzoek al dan niet teruggetrokken is in de Retraction Database. De tool is nog steeds in ontwikkeling, maar lovenswaardig initiatief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.