Het zat er aan te komen: 2de professionele educatieve master in Vlaanderen (wat in feite niet mag)

Nog steeds weten niet veel mensen dat je in Wetteren een master-opleiding kan volgen aan een hogeschool dan nog. Dat klinkt raar, want hogescholen mogen geen masters aanbieden in Vlaanderen. Dit zorgt in het buitenland, waar vaak zelfs geen hogescholen bestaan, voor de nodige verwarring. Maar Fontys uit Nederland mag dat wel, en opende een opleiding in Wetteren waarmee ze zowel de hogescholen als de universiteiten concurrentie aandoet:

Vlaamse hogeschoolstudenten kunnen zo sneller als master afstuderen. Studenten met een diploma uit de lerarenopleiding van een hogeschool moeten vandaag schakel- of voorbereidingsprogramma’s volgen voordat ze zich mogen inschrijven in een masteropleiding of specifieke lerarenopleiding aan de universiteit. In Wetteren kunnen ze meteen starten en sneller een onderwijsgerelateerde mastertitel verdienen.

Vandaag leren we dat de PXL in Hasselt een gelijkaardige truc uithaalt met de Fontys-hogeschool (zij weer):

Wettelijk gezien staan de Nederlanders in voor deze opleiding, maar de start verloopt wel via PXL. In het eerste jaar schrijf je je in aan de PXL en behaal je een postgraduaat van 20 studiepunten. PXL heeft nu met Fontys geregeld dat die 20 punten meetellen voor de 60 punten van de master.

“Wij mogen zelf geen masteropleidingen inrichten, dus we mogen de studenten voor dat masterjaar ook niet zelf inschrijven”, zegt Marc Hermans. “Dat zal in Nederland gebeuren. De student zal in dat tweede jaar ook twaalf keer naar Nederland moeten om les te volgen. Voorlopig toch, misschien dat het ook minder vaak moet.”

Minister Hilde Crevits geeft aan dat ze professionele masters niet ziet zitten en hoopt op een voorstel van de hogescholen en universiteiten. Ik vrees dat dit schot voor de boeg van PXL de discussie meteen behoorlijk op scherp zal zetten…

3 gedachten over “Het zat er aan te komen: 2de professionele educatieve master in Vlaanderen (wat in feite niet mag)

  1. Als oud-student van de lerarenopleiding aan Artevelde én oud-student van Fontys ben ik blij dit nieuws te horen. Niet in het minst omdat ik destijds de opleidingsdirectie op de hoogte stelde van de opportuniteiten in ons Vlaamse landschap.

    Als oud-student aan beide opleidingen weet ik maar al te goed waar destijds de pijnpunten van beide lagen. Ik vrees echter dat we voor een oplossing van het complete plaatje toch terug richting politiek zullen moeten kijken, een politiek die inmiddels bezig is met verkiezingen en weinig met inhoud.

    Het systeem van lessen en praktijksituaties dat Fontys gebruikt is werkelijk verfrissend tegenover de systemen die de universiteiten (de ‘enigen’ die de mastertitels uitreiken in Vlaanderen) hier voorzien voor werkstudenten. Onze hogescholen doen het gelukkig beter wat betreft flexibiliteit dan de universiteiten, hopelijk kunnen zij ook snel een alternatief voorzien.

  2. Pingback: Onderwijs in het nieuws bij begin schooljaar: wat tot nu toe voorafging | X, Y of Einstein?

  3. En waarom niet?
    De academische master legt vooral de nadruk op wetenschappelijk onderzoek. Waarom geen professionele master die zich toelegt op verdieping in bepaalde aspecten van het beroep en consumeren van wetenschappelijk onderzoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.