Een klein briefje voor leerkrachten

Beste collega’s

Yep, het is zover, iedereen denkt dat we weer beginnen werken.

Wij weten dat we allemaal al een tijdje bezig zijn, maar kom.

Vorige week zagen jullie wellicht al een deel van je leerlingen, vanaf morgen is het echt terug samen op weg.

Ik wil jullie allemaal veel succes wensen, samen met jullie leerlingen en directies, in een jaar dat mogelijk wat turbulentie zal kennen. Het onderwijsnieuws begon deze zomer traag, maar ondertussen barstte het ten volle uit. Het is een jaar met twee verkiezingen, de kans is reëel dat onderwijs nog een tijdje in het nieuws blijft. Maar er is meer. Voor de collega’s die in de eerste graad les geven, zal het een jaar zijn waarin de nieuwe eindtermen de modernisering wel heel dichtbij komen.

Voor de collega’s in de meeste steden zal het een jaar worden waarin iedereen nog onzekerder zal worden over de vraag of er genoeg plaats zal zijn. Voor anderen zal het nog steeds de vraag zijn of er nog genoeg leerlingen zullen zijn. Ik vrees dat ik nog een tijdje kan doorgaan, maar…

…laat je vooral niet gek maken door dit alles. Ik las dit weekend een stuk dat morgen wellicht verschijnt dat beschreef hoe leerkrachten teveel als pion in de onderwijsdiscussies gebruikt worden. Ik denk dat dit klopt.

Volgens mij kan je 2 dingen doen om gezond om te gaan met alle mogelijke turbulenties waarbij je het gevoel hebt als pion te vallen:

  • genieten van wat je met je kinderen bereikt (bekentenis; het helpt mij nog steeds bij dit alles, maar ik moet nog 3 weken wachten voor ik les mag geven)
  • je stem meer laten horen. Het kan. Kijk wat er in Nederland door leerkrachten – ook politiek – zelf bekomen wordt, wars van structuren.

Probeer ondertussen veel, blijf je leerlingen graag zien en maak mee reclame voor ons mooie vak, want we iedereen nodig.

Succes!

Pedro

P.S.: vergeet ook het technisch en administratief personeel niet, zonder hen zou zoveel in het honderd lopen!

Een gedachte over “Een klein briefje voor leerkrachten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.