Growth mindset in de keuken thuis: stimuleer ‘helpen’ ipv ‘wees een helper’

De growth mindset theorie van Carol Dweck blijft furore maken – al zijn er steeds vaker ook donkere wolken – en Emily Foster-Hanson en collega’s vertaalden de theorie naar hoe je best jonge kinderen thuis laat meehelpen. Waar eerder onderzoek zou aangegeven hebben dat ‘wees een helper’ effectief zou zijn, vinden de onderzoekers nu dat dit teveel een fixed mindset zou stimuleren en dat het stimuleren van gewoon helpen effectiever zou zijn als kinderen met moeilijkheden of tegenslagen geconfronteerd worden tijdens het helpen.

De onderzoekers bekeken dit bij een groep van 139 kinderen van 4 en 5 jaar oud die in 2 experimenten met de nodige tegenslagen geconfronteerd werden en bekeken hun gedrag na de tegenslagen en hoe ze zichzelf inschatten achteraf.

BPS Digest – langswaar ik het onderzoek vond – heeft wel vragen bij hoe realistisch de reacties van de begeleidende volwassenen op de tegenslagen waren waardoor de vertaling naar de dagelijkse praktijk misschien kort door de bocht kan zijn. Tegelijk toont het onderzoek wel weer het belang van taal in opvoeding.

Abstract van het onderzoek:

Describing behaviors as reflecting categories (e.g., asking children to “be helpers”) has been found to increase pro‐social behavior. The present studies (= 139, ages 4–5) tested whether such effects backfire if children experience setbacks while performing category‐relevant actions. In Study 1, children were asked either to “be helpers” or “to help,” and then pretended to complete a series of successful scenarios (e.g., pouring milk) and unsuccessful scenarios (e.g., spilling milk while trying to pour). After the unsuccessful trials, children asked to “be helpers” had more negative attitudes. In Study 2, asking children to “be helpers” impeded children’s helping behavior after they experienced difficulties while trying to help. Implications for how category labels shape beliefs and behavior are discussed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.