Waarom elke lagere school een jukebox zou moeten hebben…

Lees zeker tot het einde…

Het is een idee waar ik al jaren mee speel, maar ben het vrij zeker: elke basisschool zou minstens een jukebox moeten hebben. Denk even na: wat kan je allemaal niet leren van een jukebox? Terwijl de muziek het meest voor de hand ligt, kan de jukebox gebruikt worden voor het aanleren van letters en cijfers. De fijne motoriek oefenen met het induwen van de knopjes, is misschien te ver gezocht, maar het toestel bevordert wel degelijk autonomie zoals Deci en Ryan eerder omschreven: het kind krijgt zelf de keuze uit een beperkt aantal opties om een liedje te kiezen wat motiverend kan werken. De leerkracht kan het aanbod van liedjes aanpassen aan de tijden van het jaar, denk aan kerstliedjes of sinterklaasliedjes. Daar is de lente van Jan De Wilde kan misschien voor lastige vragen zorgen. De lichtjes van de jukebox kunnen trouwens ook rustgevend werken bij overactieve kleuters en hebben niet het schadelijke blauwe licht van een schermpje. Dat de kinderen hierdoor ook nog met erfgoed in contact komen is enkel maar een pluspunt te noemen. Dat de jukebox een lawaaierige klas zou kunnen overstemmen, lijkt me eerder misbruik.

Ik moet bekennen dat veel van wat ik hierboven schreef, ik ooit gebruikte om mijn vrouw te overtuigen een jukebox te kopen toen mijn vrouw zwanger was van onze eerste zoon. Jaren na datum zal ik ook maar toegeven dat het vooral was omdat ik een jukebox wou. Ik bedacht eerder deze week of dit soms ook niet het geval is bij sommige van de didactische media die we in scholen kopen? Willen we soms niet gewoon het ding en zijn de didactische redenen dan niet vooral een rationalisering van onze wens?

Nee, we hebben nog steeds geen jukebox en de kinderen zijn ondertussen te oud.

Een gedachte over “Waarom elke lagere school een jukebox zou moeten hebben…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.